Петролът поскъпва в началото на новата седмица
10.09.2018 | 09:40
econ.bg
Петролът поскъпва в началото на новата седмица
Стойността на ноемврийския фючърс за петрола орт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин се повишава с 0,57 % или 44 цента до 77,27 долара за барел

Цените на двата основни сорта  петрол в понеделник сутринта стартират с повишение.  Основен фактор на повишението и през тази седмица, както сочат играчите на пазара ще останат данните за доставките на ирански петрол на световните пазари. През миналата седмица вече се появиха първите признаци  за спад. В съъщото време доставките на Саудитска Арабия за САЩ се увеличават.

Стойността на ноемврийския фючърс за петрола орт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин се повишава с 0,57 % или 44 цента до 77,27 долара за барел. 

Договорът за октомври за лекия петрол сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поскъпна с 0,61 %  или с 41 цента - до 68,16 долара за барел. 

Инвеститорите продължават да отиграват данните от доклада на американската компания за услуги в нефтогазовия сектор Baker Hughes, a GE Company (BHGE), според който за седмицата, завършваща на 7 септември броят на работещите сондажни платформи в САЩ е намалял с две – до 860.  През миналата седмица  бе огласено изследване на IHS Markit, според което през следващите години глобалното търсене на мобилни офшорни сондажни платформи ще се увеличи с 13% до 2020 г., тъй като нефтената индустрия засилва офшорното проучване. Според IHS ще има търсене на средно 521 платформи през 2020 г., в сравнение с 453 тази година.

Освен това в подкрепа на повишение на цените се оказват опасенията, свързани с намаляване на доставките на годира от Иран във връзка с изказванията за влизане в сила на американските санкции срещу страната. 

Влияние върху пазара ще окажат и потвърдените на 8 септември намерения на президента на САЩ Доналд Тръмп за въвеждане на допълнителни мита върху китайски стоки за сумата от 267 млрд. долара годишно. 

Цените на петрола през миналата седмица преминаха през  най-голямата  седмична загуба от месец юли насам. Стойността на сорт  Brent завърши при  ниво 76,83 долара за барел, а WTI – 67,75 долара за барел. Според данните, през миналата седмица петролът поевтиня за пръв път от три седмици, като WTI се понижи с 2,9 %, а Brent с 1 %. Както сочат данните обаче, съществено понижение при цените ака и не се случва.

През тази седмица влияние върху пазара се очава да окаже и докладът на Международната агенция за енергетика.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти