Потребители ще съдят Доналд Тръмп, блокирал ги в "Туитър"
12.07.2017 | 12:20
econ.bg
Потребители ще съдят Доналд Тръмп, блокирал ги в "Туитър"
Според тях, така те са били лишени от възможността да се изказват в публични дискусии онлайн, което е нарушение на свободата на изразяване, въведена с Първата поправка

Потребители на социалната мрежа „Туитър” са внесли жалба в съда в Ню Йорк срещу американския президент Доналд Тръмп. Седемте ищци са се оплакали, че Тръмп или неговите помощници са блокирали достъпа им до личния профил на президента в социалната платформа.

 Според тях, така те са били лишени от възможността да се изказват в публични дискусии онлайн, което е нарушение на свободата на изразяване, въведена с Първата поправка. 

Жалбата е заведена още срещу прес-секретарят на Белия дом Шон Спайсър и шефът на отдела за социални медии Даниел Скавино.

Акцентът върху „Туитър“ се поставя, защото американският президент използва личния си профил изключително активно, за да съобщава новини, да критикува опонентите си и така наречените от него „фалшиви медии“, както и да хвали екипа и семейството си. 

Към момента Тръмп има над 33.7 милиона последователи в „Туитър“. Още с встъпването си в длъжност той заяви, че няма да използва профила на президентската институция в социалната мрежа, който беше създаден и използван от предшественика му Барак Обама, а ще си общува с хората чрез личния си, както по време на президентската кампания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти