През 2019 г. Франция разчита на дефицит от 3,2%
17.12.2018 | 11:15
econ.bg
През 2019 г. Франция разчита на дефицит от 3,2%
От 17 ноември във Франция се провеждат протести на движението на „жълтите жилетки“, които се обявяват срещу поскъпването на бензина, увеличаването на данъците и поскъпването на живота. Протестите са придружени от сблъсъци с полицията и безредици

Франция разчита да удържи дефицита на държавния бюджет на нива от 3,2% през 2019 г., въпреки загубите от действията на „жълтите жилетки“ и отстъпките, които са им направени. Това заяви френският министър-председател Едуар Филип пред вестник „Лез Еко“. „Обявените от президента мерки ще струват 10 милиарда евро.

Предприемаме редица мерки спрямо компаниите и разходите за около 4 милиарда евро. Това трябва да ни позволи да запазим дефицита на нива от 3,2% през 2019 г.“, каза премиерът. Държавата трябва да спести 1-1,5 милиарда евро, правителството ще обсъди конкретните стъпки с парламента. „Нашата задача е да съкратим бюджетния дефицит до края на „петилетката“ /президентския мандат на Еманюел Макрон – бел.ред./“, заяви Филип.

Той добави, че поема цялата отговорност за рисковете, свързани с подобряването на финансовото положение на Националната железопътна компания /SNCF/, което ще се извърши за сметка на бюджета. Едуар Филип опроверга твърденията, че Франция и Италия се намират в сходно положение по размер на държавния дълг.

„Ние сме далеч от идеите, които се предлагат от различни представители на италианското правителство. Ще продължим да модернизираме страната, провеждайки реформи в такива важни области, като помощта за безработни, държавната администрация и пенсиите“, уточни той. По-рано Европейската комисия отклони представения от Италия проект за бюджет като нарушаващ грубо нормите на ЕС. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че ЕК ще даде оценка за френския бюджет през пролетта. Еврокомисарят по финанси и икономически въпроси Пиер Московиси обеща, че Брюксел внимателно ще следи за влиянието на мерките, обявени от френския президент Макрон, върху бюджетния дефицит. На 10 декември френският президент Еманюел Макрон обяви редица икономически мерки, които имат за цел да удовлетворят исканията на движението на „жълтите жилетки“.

Стопанинът на Елисейския дворец обеща, че от 2019 г. минималната заплата в страната ще бъде повишена със 100 евро, а също така, че извънредните часове труд няма да се облагат с данък. Освен това всички работещи французи ще получат в края на годината бонус, който също няма да се облага с данък, а за тези, които получават по-малко от 2000 евро месечно, ще бъде отменено повишаването на пенсионния данък, въведен през тази година.

Обявените от президента на Франция Еманюел Макрон икономически мерки ще струват между 8 и 10 милиарда евро. Това заяви държавният секретар Оливие Дюсо, който отговаря за бюджетната политика. Той направи това изказване малко след изявлението на президента.

От 17 ноември във Франция се провеждат протести на движението на „жълтите жилетки“, които се обявяват срещу поскъпването на бензина, увеличаването на данъците и поскъпването на живота. Протестите са придружени от сблъсъци с полицията и безредици. Въпреки направените отстъпки от страна на френското правителство протестите не утихват.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти