Разходите на "Фолксваген" в САЩ заради дизелгейт скочиха на 21 млрд. долара
11.03.2017 | 10:00
econ.bg
Разходите на "Фолксваген" в САЩ заради дизелгейт скочиха на 21 млрд. долара
Компанията се съгласи да плати 4,3 милиарда граждански и наказателни глоби - най-голямата сума, събирана от американското правителство от автомобилостроител

Германският производител на автомобили "Фолксваген" се призна днес за виновен в заговор и възпрепятстване на правосъдието в схемата за заобикаляне на американските правила за замърсяващите емисии на близо 600 000 дизелови автомобила чрез използване на софтуер, манипулиращ резултатите по време на тестове, предаде "Асошиейтед прес". Компанията се съгласи да плати 4,3 милиарда граждански и наказателни глоби - най-голямата сума, събирана от американското правителство от автомобилостроител.

Общите разходи на "Фолксваген", свързани със скандала, възлизат на около 21 милиарда долара, включително ангажимента за поправка или изтегляне на коли. Американските регулатори изправиха концерна пред съда заради софтуера, след като учени от университета в Западна Вирджиния откриха разлики в емисиите по време на тестове и при реална употреба.

Първоначално компанията отрече да е използвала такова устройство, но накрая си призна през септември 2015 година. По-рано "Фолксваген" постигна гражданско споразумение за 15 милиарда долара с американските природозащитни власти и собствениците на автомобили.

По силата на споразумението компанията трябва да сътрудничи на разследването и да позволи на независим наблюдател да контролира изпълнението в продължение на три години. Освен това срещу шестима служители на "Фолксваген" са повдигнати наказателни обвинения заради дизелгейт.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти