Санирането излиза по 17 хил. лв. на апартамент, сочи доклад на регионалното министерство
24.01.2017 | 11:50
econ.bg
Санирането излиза по 17 хил. лв. на апартамент, сочи доклад на регионалното министерство
Към 17 януари са санирани 12 460 жилища в 214 сгради с общо 1 млн. кв.м разгъната площ. В тях живеят 26 410 души

До момента "безплатното" саниране е излязло по 17 хил. лв. на апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщава "Сега". През миналата седмица беше поискано ресурсът на програмата да бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., а при гласуването в парламента предложението беше прието дори без обсъждане.

Към 17 януари са санирани 12 460 жилища в 214 сгради с общо 1 млн. кв.м разгъната площ. В тях живеят 26 410 души. За обновяването на жилищата им са похарчени близо 217 млн. лв., което прави средно по 17 359 лева на апартамент. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3-4 пъти по-висока, твърди "Сега".

Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Още в началото на програмата за саниране беше изчислено, че обновяването на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Сумата зависи от дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Днес регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че в случая не става въпрос само за изолация и смяна на дограма, а за цялостни ремонти на сградите, включващи и покриви, подпокривни пространства и др.

"Ако трябва да го направим на парче, какъв ще е ефектът? Дори да излиза по-скъпо, то си заслужава", каза Павлова.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти