Световната банка понижи прогнозата си за цените на петрола
09.01.2019 | 12:20
econ.bg
Световната банка понижи прогнозата си за цените на петрола
Световната банка понижи прогнозата си за средната цена на петрола през следващите две години до 67 долара за барел, което е с 4 долара под прогнозата от декември

Световната банка понижи прогнозата си за средната цена на петрола през следващите две години до 67 долара за барел, което е с 4 долара под прогнозата от декември. Това става ясно от доклада на банката „Перспективи пред световната икономика“ за януари, цитиран от деловото издание 3e-news.net.

През декември Световната банка очакваше средната цена за петрола през следващите три години да е от порядъка на 71 долара за барел, а в юнския доклад – 69 долара за барел.

„Цените на петрола се очаква да са на ниво от 67 долара за барел през 2019 г. и 2020 г., което е с 2 долара под очакванията през юни“, се казва в доклада. В същото време експертите добавят, че несигурността около тази прогноза, както и преди остава висока. Според тях ефектът от свиването на пазарите на развиващите се страни може да има много по-голям ефект от очаквания, като допълват, че ситуацията зависи и от споразумението между страните от ОПЕК и извън картела по отношение на добива. От Световната банка отбелязват също така, че независимо от постигнатото споразумение, детайлите по тази сделка както и преди остават не достатъчно разбрани от пазара.

ОПЕК и страните извън петролния картел (ОПЕК+) се договориха в края на 2016 г. във Виена за ограничение на добива на петрол с 1,8 млн. барела на ден от нивото от октомври 2016 г. Договорът стартира от началото на 2017 г., като бе продължен до края на 2018 г. През юни 2018 г. ОПЕК+ съгласува целта за излизане от преизпълнение на условията по споразумението, които тогава бяха за 47 %, но още през ноември бе постигнато решение отново да бъде приложена стратегия за ограничение на производството на петрол.

Съответно, ОПЕК+ на 7 декември взе решение за ограничение на добива на петрол общо за всички страни по споразумението с 1,2 млн. барела на ден от януари 2019 г. в разстояние на половин година. От тях 800 хил. барела петрол са предвидени за ограничение на страните от ОПЕК, а 400 хил. барела за страните извън петролния картел. Русия се съгласи за намаляване на добива с 228 хил. барела на ден от нивото от октомври 2018 г., уточнява Прайм, който тогава по думите на руския енергиен министър Александър Новак са били 11,4 млн. барела на ден.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти