Суверенният дълг на САЩ ще скочи с 12 трлн. долара до 2029 година
29.01.2019 | 16:20
econ.bg
Суверенният дълг на САЩ ще скочи с 12 трлн. долара до 2029 година
Ако не бъде обърната тази негативна тенденция, процентът на публичния дълг на САЩ спрямо размера на американската икономиката ще се повиши към 2029 година до 93% от 78% в момента

САЩ вероятно ще добавят цели 12 трилиона долара към американския публичен дълг през периода от 2020-а до 2029-а година в резултат на комбинация от по-високи държавни разходи и по-бавен икономически растеж, посочва анализ на Бюджетната служба на Конгреса, цитиран от агенция MarketWatch. Това е в допълнение към 16,6 трлн. долара, които американското правителството се очаква да дължи на обществеността в края на 2019-а година.

Ако не бъде обърната тази негативна тенденция, процентът на публичния дълг на САЩ спрямо размера на американската икономиката ще се повиши към 2029 година до 93% от 78% в момента.

Това е малко по-ниско ниво от предишната прогноза на Бюджетната служба на Конгреса, но въпреки това дългът на САЩ ще бъде исторически висок във времена на мир. Последният път, когато американският дълг беше толкова голям, беше малко след края на Втората световна война -  период, когато правителството похарчи огромни суми, за да победи нацистката заплаха и японския милитаризъм.

Изразено по друг начин, публичният дълг на САЩ ще бъде средно 4,4% от брутния вътрешен продукт на страната от 2020 г. до 2029-а година.

"Подобни дефицити ще бъдат значително по-големи от осреднения дефицит през последните петдесет години, който беше в размер на 2,9% от БВП", посочи Бюджетната служба на Конгреса. Тя прогнозира стабилно увеличение на федералните разходи въз основа на сегашното законодателство, особено за заплащане на здравни грижи и на други разходи за възрастните хора, като това е една от основните причини за проблема с растящия дълг.

Данъчните постъпления вероятно ще се увеличават въпреки големите намаления на данъците от администрацията на Доналд Тръмп, но това увеличение няма да бъде толкова бързо, колкото харченето, твърдят от агенцията.

В същото време икономиката на САЩ вероятно ще се забави от прогнозирания ръст от 3,1% през 2018 година до средногодишно темпо на растеж от 1,7% през следващото десетилетие, прогнозира Бюджетната комисия, след като преди време тя очакваше малко по-силна икономическа експанзия в рамките на следващите десет години. Агенцията смята, че бавното нарастване на населението е една от главните причини за очаквания по-сдържан икономически растеж, заедно с по-високите лихвени проценти от Федералния резерв.

Разбира се, че Бюджетната комисия на Конгреса може и да бърка, като икономиката може да нараства много по-бързо, отколкото се очаква, данъците могат да се увеличат в бъдеще, или пък разходите да спаднат. И все пак, ако агенцията е права в своите прогнози, фискалното здраве на САЩ ще продължава да се влошава.

През 2019 година се очаква годишният дефицит в САЩ да нарасне до 900 млрд. долара от 779 млрд. долара година по-рано, като се очаква дефицитът да надхвърли 1 трлн. долара годишно, започвайки от 2022 година, или две години по-късно от първоначалните прогнози на Бюджетната комисия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти