Фондове от ЮАР вече са собственици на най-големите молове в София
25.09.2017 | 11:30
econ.bg
Фондове от ЮАР вече са собственици на най-големите молове в София
Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв.м брутна площ за отдаване под наем

Четирите най-големи мола в София стават собственост на фондове от ЮАР за общо 1.44 млрд. лв. Това става факт след като фондът от ЮАР NEPI Rockcastle обяви втората си придобивка в страната - Paradise Center. Цената на тази сделка е 252.9 млн. евро. Това е най-високата цена, плащана за недвижим имот в България, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

Същия фонд през август придоби мол "Сердика", като заедно с офис сградата струва 207 млн. евро. Компанията имаше предварителен договор да придобие и The Mall, но сделката се разпадна. Впоследствие друг фонд от ЮАР обяви, че ще го купи - Hyprop Investments срещу 156 млн. евро, като се очаква купувачът да плати допълнително около 20 млн. евро за бившия хипермаркет Carrefour в комплекса. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията разреши без пазарен анализ сделката.

Към есента на тази година четири различни фонда са договорили шест мола в страната, два от които извън София. Според източници от пазара някои от тях, включително NEPI, са започнали да оглеждат и офис сгради. Масовото навлизане на фондовете от ЮАР в региона започна преди 1-2 години, но тази година достигна България. Причината за интереса е, че тук доходността е висока в сравнение със Западна Европа, а в африканската държава инфлацията е много висока - между 5 и 10% годишно през последното десетилетие.

Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв.м брутна площ за отдаване под наем. Той отвори през 2013 г., като от фонда отбелязват, че общият брой на посетителите в мола достига 10 млн. души годишно.

Годината се очертава като рекордно добра за пазара на търговски площи в България, като това се дължи основно на продажбите за молове, допълва изданието.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти