Хакерите използвали интелигентни камери за голямата атака срещу Twitter и Spotify
24.10.2016 | 17:15
econ.bg
Хакерите използвали интелигентни камери за голямата атака срещу Twitter и Spotify
Оказва се, че хакерите са се възползвали от заложените от производителя пароли по подразбиране в този тип устройства със смарт функции и дистанционно управление

Масовата хакерска атака, засегнала тези дни популярни онлайн имена като Reddit, Twitter и Spotify, до голяма степен е била улеснена от жилищните уебкамери на китайския производител Xiongmai.

Оказва се, че хакерите са се възползвали от заложените от производителя пароли по подразбиране в този тип устройства със смарт функции и дистанционно управление, които, както се оказва, са били лесни за разбиване. Компанията оповести, че изтегля въпросните продукти от пазара, информира Би Би Си.

В официално изявление на Hangzhou Xiongmai се посочва, че камерите са били хакнати, поради това, че потребителите не са сменили заложените от производителя пароли. Все пак компанията пое ангажимент да повиши сигурността на достъпа в своите продукти, както и да изпрати на клиентите си софтуерен ъпдейт за повишаване на устойчивостта срещу хакерски атаки.

Атакуваните камери са част от системата, известна като Интернет на вещите – компютърна мрежа от физически обекти с вградена електроника за взаимодействие помежду си. Много често устройствата в тези мрежи са с непроменяеми пароли, поради което са любима мишена на хакерите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти