10 причини, поради които е лошо да си богат
18.04.2012 | 16:40
10 причини, поради които е лошо да си богат
Постоянните фамилни срещи и обсъждането на семейните финанси са натоварена и напрегната работа

Да си изключително богат може да се окаже твърде досадна, трудна и напрегната работа. Стигаме до този извод от факта, че богаташите могат дори да потърсят услугите на психолог, за да се справят с управлението на личните си финанси, коментира не без нотка чувство за хумор електронното издание „Бизнес инсайдър“. 

Abbot Downing е новоучредено звено към компанията за финансови услуги Wells Fargo's. Консултанският бизнес обслужва клиентите с изключително голямо нетно богатство или тези, които имат повече от 50 млн. долара в инвестиционни активи. На своята интернет страница Abbot Downing освен това обръщат внимание и на някои от трудностите, с които се сблъскват много богатите. Ето ги и тях:

 1. Ако сте свръх богати, може да ви се наложи да свиквате срещи на цялото семейство за обсъждане на личните финанси.

  Регулярните семейни „събрания“ предоставят възможност за споделяне на новини и притеснения. Обсъждат се различни възможности и предизвикателства по открит и директен начин, коментират от Abbot Downing.

 2. Няма да можете да се наслаждавате на свой собствен дом.

  Домовете или офисите на родителите се превръщат в местата, където свръх богатите прекарват много време. Същевременно срещата в „старата къща“ може да накара членовете на семейството да попаднат в заучени модели на поведение, а това да повлияе стресиращо на тези, които не са израснали в тази среда или на децата, които са по-малко свикнали с подобен начин на живот. Освен това семейните къщи и офиси предлагат всекидневно отвличане на вниманието. Друга негативна страна е, че може да няма достатъчно място, за да се чувстват всички удобно.

 3. Ако сте богати, ще трябва да отделяте много средства, за да се срещате с хора на по-подходящи места извън дома си.

  Събиране на семейството на курорт или в кънтри клуб също струва пари. Използването на семейните финанси, за да се направи такава среща, носи важно послание за роднините, което гласи - „ние не сме тук, само за да увеличаваме богатството си, но и самите ние да растем заедно“.

 4. Освен всичко друго, големите богаташи отделят много време за подготвяне на събиранията на роднините.

  Нужно е да се обсъди с лидерите в семейството и с притежателите на ценните книжа на семейните компании какво те виждат като горещи теми в сегашния момент. Трябва също така да се идентифицират трудностите при обсъждането на тези въпроси на семейната среща. Същевременно е необходимо да се развият стратегии за справяне с проблемите и да се разбере каква е нуждата от информираност на членовете на фамилията. Богаташите са натоварени със задължението да съставят ясен дневен ред, за се справят с всичките си задачи. Те освен това трябва да подготвят и допълнителни материали като отчети за финансовото състояние, инвестиционни анализи и доклади за безвъмездно дадените средства.

 5. Децата ви няма да искат да стоят с вас по време на дългите фамилни срещи.

  За децата до 14-годишна възраст е трудно да останат през цялото време на по-дългите роднински събирания. Поради тази причина заможните хора трябва да правят специални приготовления, за да може нещо да поддържа вниманието на младите членове на фамилията. Подобни дейности са курсове за управление на финансите или организиране на групови проекти. В този случай и обикновената планинска разходка върши работа, но нека да не забравяме, че това ще са хората, които в бъдеще ще управляват семейните финанси.

 6. Трябва да се задържи и вниманието на богатите ви роднини – особено на по-старите.

  Научните изследвания показват, че вниманието на хората не може да се поддържа за повече от 20 минути. От своя страна това време е още по-малко, що се отнася до по-възрастните хора. Решение може да бъдат по-честите почивки, като кафе-паузи или кратки разходки по време на конкретно обсъждане.

 7. Съществуват вечните притеснения от нарушаване на личното ви пространство. Дори от персонала на хотела.

  Хотелът, наетата къща или клубът позволяват на големите богати семейства да запазят уединението си. Много често фамилните събирания включват представяне на конфиденциална финансова информация и затова персоналът на хотела трябва да бъде държан настрана от залите за конференции, освен за сервиране на закуски и по време на обяда.

 8. Ако сте богати, трябва да се притеснявате името ви да не излезе в публичното пространство и да предизвика нежелано внимание.

  Клубовете и хотелите, където се правят регулярните семейни събирания, не трябва да излагат плакати или табели с фамилното ви име. Това може да издаде пред широката публика присъствието на богатата фамилия на конкретното място.

 9. Колкото сте по-богати, толкова по-вероятно е да имате семейни вражди.

  Във всяко семейство има напрежение, така че е нормално по време на фамилните срещи да се появят разпри. За съжаление богатството може да се превърне в причина семейните скандали да стигнат много по-високо ниво. Лидерите от всяко поколение е вероятно да имат разногласия, а някои членове на фамилията могат да бъдат разочаровани от неочакваните си роли в семейството или заеманите позиции в компаниите.

 10. Може да се нуждаете от психолог, за да успявате да се справяте с управлението на цялото си богатство.

  Според Abbot Downing, за да могат богатите хора успешно да управляват финансите си, те трябва да имат добра финансова, правна и психологическа дисциплина. Така те ще могат да разберат сложността на семейното богатство и да постигнат дългосрочен успех.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти