19 неща, които милионерите не биха искали да знаете
09.08.2012 | 13:30
19 неща, които милионерите не биха искали да знаете
Или кои са ключовите вярвания и разбирания на съседа ви богаташ

Може да ви се струва малко вероятно, но наистина съществува възможността, съседът ви да е милионер.

И наистина, ако до вас живее човек, който не си знае богатството, има няколко неща, които той не би искал да ви сподели, пише електронното издание „Бизнес инсайдър“. Ето защо ви ги представяме ние:

1. Той винаги харчи по-малко, отколкото печели

Всъщност това е неговата мантра. В дългосрочен план според милионерите е по-добре да се стремиш да си анонимно богат, отколкото измамно беден. 

2. Той знае, че търпението е добродетел

Не е голяма вероятността да станете милионер за една нощ. Ако обаче сте като съседа си милионер, то богатството ви най-вероятно ще бъде натрупвано постепенно с усърдно спестяване на пари в продължение на десетилетия.

3. Той не сервира на гостите си скъпо кафе

Ако случайно посетите скромната му къща с три спални и две бани, най-вероятно ще ви сервират насипно кафе вместо от продаваното в луксозни опаковки. И ако случайно имате нужда да ви закарат някъде, то съседът-милионер ще ви повози с десетгодишното си икономично возило, а не с най-новия модел на BMW.

Ако си мислите, че това го кара да изглежда сметкаджия, питайте го дали се интересува от вашето мнение.

Отговорът е – не, не се интересува.

4. Той изцяло изплаща дължимото по кредитната си карта абсолютно всеки месец

Съседът ви милионер е достатъчно умен, за да разбере, че когато не може да си позволи да плаща за нещо, значи просто не може да си го позволи.

5. Той рано е разбрал, че парите не купуват щастие

Ако искате да откриете своя извор на щастието, трябва да се фокусирате в постигането на финансова стабилност.

6. Той обаче знае за силата на финансовата стабилност

Съседът ви милионер никога не забравя, че финансовата стабилност е състояние на ума, което идва от факта, че нямате задължения. В най-добрия случай може да постигнете финансова стабилност, независимо от това какво е нивото на доходите ви.

7. Той има опит със започването на втора работа

Съседът ви милионер знае, че започването на втора работа не само увеличава по-бързо сумата по банковата ви сметка, но освен това поддържа определено ниво на заетост. А всеки знае, че когато сте зает, нямате време да харчите парите, които сте спечелили.

8. Той знае как да управлява парите си

Милионерът знае, че парите са като малко дете, което прохожда. Те не са способни да се грижат сами за себе си. Все пак не може да очаквате парите ви да нарастват без някаква доходоносна стратегия за парично управление от ваша страна.

9. Той напълно вярва, че трябва първо да се разплати със себе си

Да платите първо на себе си е основен принцип на управлението на личните финанси. Това също така е чудесен начин за увеличаване на спестяванията и налагане на финансова дисциплина.

10. Той разбира, че работата носи удоволствие

Въпреки че е възможно да станете богат, ако прекарате целия си живот в правене на нещо, което не ви доставя удоволствие, съседът ви милионер ще се чуди защо го правите. Все пак животът е, за да му се наслаждаваме.

11. Той знае, че пропускът да планирате възможност е като да планирате да пропуснете възможност

Съседът ви милионер знае, че богаташите, които са натрупали богатството си без план, просто са имали глупав късмет, с който не всеки може да се похвали. Не е достатъчно просто да обявите, че искате да бъдете финансово независими.

12. Той не се страхува да мисли в перспектива

Финансовият успех изисква да имате поглед върху нещата, който да е значително по-голям от сегашните ви възможности.

13. Той знае колко е важно да се работи здраво

С течение на времето съседът ви милионер е разбрал, че усилената работа може да компенсира извършването на финансови грешки. А със сигурност всеки прави финансови грешки.

14. Той се застрахова спрямо риска

Той разбира, че лошите неща се случват. Точно затова бихте били глупаци, ако не се застраховате от неблагоприятни събития.

Запомнете, че шансът да банкрутирате е доста голям и може да бъде причинен от множество събития. Смъртта на ключов член на семейството, развод или трайна нетрудоспособност са са само някои от нещата, които могат да орежат значително разполагаемите ви финанси.

15. Той знае, че времето е съюзник на младите

Съседът ви милионер е започнал да спестява още преди да стане на 30 години. По този начин той е можел да се възползва от натрупаната лихва в продължение на един доста дълъг период от време.

16. Той знае, че не можете да похарчите това, което не виждате

Съседът ви милионер използва всеки месец едни и същи автоматични удръжки от заплатата си, за да формира спестяванията и допълнителното си пенсионно осигуряване.

Ако заплатата ви значително се увеличава, може безболезнено да увеличите и размера на тези удръжки.

17. Той работи, защото му харесва

Въпреки че има работа, която обича, той вече не трябва да работи, защото всичко, което притежава, е изплатено – и то от години.

18. Той не се впечатлява от безпредметно харчене

Съседът ви милионер не се впечатлява, че карате кола, която едва може да си позволите, или че живеете в къща, която е твърде голяма и скъпа за семейството ви.

19. Той всъщност е много добър съсед

След като е питал за заетите си градинарски ножици в продължение на шест месеца, съседът ви милионер е спрял да си ги иска и си е купил нов чифт точно преди седмица.

Всичко това без лоши чувства разбира се – все пак, той може да си го позволи!

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти