Шефът на "Газпром" идва на посещение у нас

29.02.2012 | 11:58
по статията работи: Лили Бончева
Очаква се Алексей Милер да говори с правителството за цените на газа и за проекта "Южен поток"
Шефът на "Газпром" идва на посещение у нас
Снимка: Sxc.hu

Председателят на Управителния съвет на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер ще бъде в София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне днес в Министерския съвет с Милер, съобщи от пресцентърът на кабинета.

Темите на разговора не са обявени официално. Вероятно обаче те са свързани с цената на газа и реализацията на проекта "Южен поток".

Правителството очаква да получи намаление на цените на руския газ, който страната ни купува. Припомняме ви,
в средата на отиващия си месец февруари отстъпки в размер на 10% вече получиха четири държави - Франция, Германия, Словакия и Турция.

"Партньорите ни поискаха ревизия на цената и ние я направихме, за да осигурим конкурентност на руския газ", коментира тогава директорът на "Газпром" Александър Медведев. "Няма да има увеличение на т.нар. спот цени" ената на незабавната доставка на дадена стока -бел. авт.), добави тогава той.

Понижението в цената за четирите държави беше обяснено с увеличения добив на шистов газ в САЩ, което е принудило "Газпром" да пренасочи доставки за Европа, тъй като няма как да ги реализира на американския пазар.

Припомняме ви, преди дни източник на вестник "Стандарт" информира, че България най-вероятно ще получи оферта с по-конкретни параметри за нов договор за доставка на руски газ. В края на тази година изтичат договорите на страната ни с "Газпром", а преговорите за подновяването им продължават трета поредна година. В руското предложение може би ще бъде променена формулата, по която се калкулира цената за България. От няколко години тя е сред най-спорните елементи в действащите в момента договори, тъй като почти всяко тримесечие води до поредното поскъпване на газа у нас. Преди време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че ненужната поправка на формулата за цената на газа, направена, когато Румен Овчаров е бил министър, струва на България до момента над 2 млрд. лв.

Междувременно в съобщение на сайта си "Газпром" съобщи, че вчера е бил обсъден графикът за реализиране на проекта "Южен поток" с максимален годишен капацитет от 63 млрд. кубични метра газ.

Обърнато е било специално внимание на изпълнителите на процедурите по Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и инженерен дизайн (FEED). Освен това е обсъдено изграждането на наземна инфраструктура, с цел газопроводът да започне да функционира през декември 2012 г.

В допълнение, участниците в срещата са решили до ноември да бъде прието цялостното Финално инвестиционно решение.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...