За СЕП участието на Ванко 1 във "Вип Брадър" не е проблем, а само провокация
26.09.2018 | 16:20
econ.bg
За СЕП участието на Ванко 1 във "Вип Брадър" не е проблем, а само провокация
Бившият рап певец беше осъден през 2003 година за сводничество, трафик на жени и незаконно притежание на оръжие, но стана редовен участник в риалити предаването

Съветът за електронни медии (СЕМ) отказва да се заеме с казуса с участието на Иван Главчев, известен като Ванко 1, във "ВИП Брадър". Това се разбира от отговор на регулатора, предоставен на "Дневник".

Бившият рап певец беше осъден през 2003 година за сводничество, трафик на жени и незаконно притежание на оръжие, но стана редовен участник в риалити предаването. Участието му доведе до сигнали в СЕМ, а от клуб "Не Си Сам(а)" публикуваха в сайта "Мама Нинджа" отворено писмо до "Нова броудкастинг груп" и СЕМ.

В изявление пред "Гардиън" шведският собственик на "Нова телевизия" - Modern Times Group (MTG), съобщи, че телевизията ще промени процеса на избор на участници в предаването заради скандалното участие на Ванко 1.

Отговорът на медийния регулатор гласи: "Този телевизионен формат е психологически и социален експеримент по своята същност и в този смисъл в него е заложен и елемент на провокация към зрителя. Екипът е събрал различни представители от българското общество, включително бивши затворници".

След това регулаторът обяснява, че няма законово основание да наложи санкции на телевизионния оператор, освен ако не са нарушени основни принципи на радио- и телевизионната дейност. В отговорът се посочва, че участието на Ванко 1 не може да се приеме като неспазване на медийното законодателство. Освен това СЕМ не може да указва на телевизията какви гости да кани в своите предавания, тъй като програмната и редакционната политика на медиите са автономни.

"Провинението и наказанието на Иван Главчев - Ванко 1 са от компетентността на други органи, в същото време не се явяват пречка за присъствието му в ефир по принцип", посочва още СЕМ. От регулатора завършват с това, че "мониторингът е установил, че в предаването се сблъскват противоположни позиции и мнения, а водещите и събеседниците до този момент не насърчават поведение на участниците, което е в противоречие със закона".

В понеделник Главчев поиска да напусне предаването по здравословни причини, но самото му участие предизвика възмущение защо му се дава трибуна в предаване за знаменитости.

Още във визитката си в предаването Главчев заяви: "Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота". По време на предаването Главчев отказа да изпълнява определени от Биг Брадър задачи с мотива, че били "женски" и щяло да го е срам от внуците му. През 2009 г. той се появи в този вид на билборд, рекламиращ концерт на фолк-певеца Азис.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти