Индустриалното производство в ЕС се свива през юли
14.08.2018 | 17:30
econ.bg
Индустриалното производство в ЕС се свива през юли
Влошаването на производството в еврозоната се дължи на солиден спад с 2,9% на средствата за производството, докато производството на стоки с недълготрайна употреба се понижи с 0,6%, а на стоките с дълготрайна употреба - с 0,4 на сто

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се сви през юли по-рязко от очакваното, парирайки част от добрия растеж през предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за продължаващо нестабилно представяне на промишления сектор в края на второто тримесечие. В същото време обаче индустриалното производство в България нарасна солидно за втори пореден месец.

Производството в рамките на еврозоната се понижи през юни с 0,7% спрямо май, когато се нарасна с 1,4% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 0,4 на сто. Това представлява влошаване на производството за четвърти месец в рамките на първото полугодие на 2018.

Влошаването на производството в еврозоната се дължи на солиден спад с 2,9% на средствата за производството, докато производството на стоки с недълготрайна употреба се понижи с 0,6%, а на стоките с дълготрайна употреба - с 0,4 на сто. Подобрение отчита единствено енергийното производството нараствайки през юни с 0,5 на сто.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави слабо до 2,5% от 2,6% през месец май.

Производството в целия Европейски съюз пък се понижи през юни с 0,4% след скок с 1,3% през май (възходяща ревизия от повишение с 1,2%), като производственият растеж на годишна база стабилизира за втори пореден месец на ниво от 2,6 на сто.

И в този случай влошаването се дължи в най-голяма степен на намаляване с 2,0% на средствата за производство, докато производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) се понижи с 0,2% и на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) - с 0,1%. Енергийното производство нарасна през юни с 0,5 на сто.

Индустриалното производство през юни отбеляза най-солиден спад на месечна база в Ирландия (понижение с цели 8,9%), следваната от Холандия (с 1,3%)и Унгария (с 1,2%), докато най-сериозно повишение беше отчетено в Хърватия (скок с 4,5%), Румъния (с 1,7%), Чешката република (с 1,5%) и Финландия (с 1,5%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Ирландия (повишение със 7,7%), следвана от Румъния (със 7,0%), Чешката република (с 6,9%) и Полша (с 6,7%) при най-солиден спад в Дания (понижение с 1,2%), Португалия (с 1,05) и Холандия (с 0,2%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се повиши през юни на месечна база с 1,0% след здрав скок с 2,5% през май, като едва в пет от останалите страни-членки на ЕС беше отчетен по-солиден растеж. Това представлява добро увеличение на българското индустриално производството за втори пореден месец след колебливото представяне на сектора от началото на годината.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се ускори рязко през юни до 3,6% от 0,5% месец по-рано, отбелязвайки най-солидно повишение от януари насам.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти