Синдикатът "Подкрепа" иска 1000 лева минимална заплата
05.04.2017 | 16:55
econ.bg
Синдикатът "Подкрепа" иска 1000 лева минимална заплата
КТ "Подкрепа" представи икономическа програма, която обхваща сферата на заплатите, данъците, здравеопазването, енергетиката, образованието и други

От КТ "Подкрепа" са разработили програма за икономическото развитие на страната. Тя е 40 страници и в нея се съдържат искания и препоръки. Като например, 1000 лева минимална работна заплата, 5,5% от БВП да отиват за публично здравеопазване, увеличение на разходите за отбрана и други. Как обаче да бъдат постинати тези стойности в проекта не се споменава, съобщава телевизия "Европа".

КТ "Подкрепа" представи икономическа програма, която обхваща сферата на заплатите, данъците, здравеопазването, енергетиката, образованието и други. От синдиката настояват за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата, която пък да стане 1000 лева, тоест да се увеличи двойно от сегашните 460 лева. От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература. Интересен е фактът, че не поставят срокове за въвеждане на техните искания. 

Димитър Манолов - председател на КТ "Подкрепа": "Да кажем, че ще почакаме още месец-два няма да е кой знае каква драма. Някои неща могат да почакат и година-две, пак няма да е драма. Въпросът е да има визия за решаването на тези проблеми и те да тръгнат да бъдат решавани по някакъв начин. Има неща, които не могат да се случат и за 5 години и за 10 години, но трябва да бъде направена първата крачка, както е казал китайският мъдрец - "И най-дългият път започва от една малка крачка". 

Димитър Манолов коментира и повишението на цените на парното, водата и електричеството. Според него те са необосновани, най-вече по отношение на цената на водата в столицата. 

Димитър Манолов - председател на КТ "Подкрепа": "Увеличението на водата с 14 пъти в София без да е променено състоянието на инфраструктурата, в столични квартали отпадната вода се излива на улиците понякога, преливат ями и т.н. В този смисъл увеличението на 14 пъти за 17 години е безобразие". 

В сектор "Енергетика" КТ "Подкрепа" искат таксата в размер на 5%, която се събира във фонд "Сигурност на енергийната система" да бъде върху печалбата от продажба на електроенергия от регулирания пазар, както и премахване на такса "Пренос" от крайната цена на мегават.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти