Създателят на Android пусна собствена марка смартфони
31.05.2017 | 15:45
econ.bg
Създателят на Android пусна собствена марка смартфони
Смартфонът използва операционната система "Андроид". Той е с голям дисплей - 5.7 инча, титаниево и керамично покритие и две камери - 13 и 8 мегапиксела

Анди Рубин, един от създателите на мобилната операционна система "Андроид", пусна на пазара собствена марка смартфони. Днес той представи компанията си Essential Products, която ще продава смартфони висок клас и гласов домашен асистент, съобщава "Ройтерс".

Смартфонът използва операционната система "Андроид". Той е с голям дисплей - 5.7 инча, титаниево и керамично покритие и две камери - 13 и 8 мегапиксела. Като допълнителен аксесоар смартфонът има и 360-градусова камера, за която компанията казва, че е най-малката, създавана досега. Ще се продава в САЩ на цена от 699 долара, което го поставя директно до високия клас смартфони на Apple и Samsung, отбелязва "Ройтерс".

Анди Рубин напусна "Гугъл" (Google) през 2014 г., за да основе технологичната инвестиционна компания "Плейграунд" (Playground). Essential Products е една от компаниите, която тя финансира, а смартфонът Essential е първият ѝ продукт, посочва Би Би Си. Други инвеститори в Essential са китайската технологична компания Tencent, производителят Foxconn , Redpoint Ventures и Altimeter Capital.

Днес компанията представи и гласовия си асистент Home. Устройството ще разпознава глас и образи и ще комуникира с домакински уреди като лампи и термостати директно през домашната мрежа, вместо да изпраща информация към външни сървъри. Home се конкурира с гласово управляваните Echo на "Амазон" и Google Home, които използват гласовите услуги съответно Alexa и Google Assistant.

От Essential посочват, че устройството ще позволи на потребителите да изберат между Alexa, Google Assistant или Siri (на Apple). Ройтерс отбелязва, че докато "Амазон" и "Гугъл" разпространиха софтуерите си, необходими за домашните гласови асистенти, Apple все още не е направила това.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти