Агенцията по храните възбрани 21 390 яйца от Полша*
29.04.2013 | 15:00
Агенцията по храните възбрани 21 390 яйца от Полша*
Проверките са във връзка със сигнал на Асоциацията на земеделските производители. Продуктите не са опасни за консумация

До момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е възбранила 21 390 пресни яйца с полски произход в рамките на проверките, извършени във връзка със сигнала на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Това информираха от пресцентъра на контролния орган.

Действително е констатирано нарушение относно етикетирането на яйцата - на етикета не е вписана информация за пакетиращия център. Продуктите обаче са безопасни за консумация. Заради пропуска в данните всички налични количества се възбраняват.

Проверките на инспекторите в цялата страна продължават.

По-рано днес стана ясно, че от Асоциацията на земеделските производители са изпратили сигнал до ресорните органи и институции заради съмнения за нередности на пазара с яйца у нас. Това информираха от браншовия съюз в прессъобщение от медиите.

Сигналът е до служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков, до изпълнителния директор на Агенцията по храните д-р Венцеслава Тасева и до изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

В него производителите изразяват своите опасения, че е възможно да има нарушения при етикетировката на яйцата, внесени от Полша. Те имат съмнения, че партидните номера на засечените продукти с произход централноевропейската държава не отговарят на оригиналното свидетелство, издадено от производителя или пакетажния център.

Повод за тези съмнения е фактът, че на етикетите на кашоните липсва номер на пакетажна станция. Това е нарушение на Наредбата за изискванията за търговия с яйца за консумация, обясняват от Асоциацията. Към сигнала те прилагат и снимка от съответния етикет.

Такава продукция е засечена в склад на фирма „Никитов”, гр. Пловдив. По информацията на производителите на яйца тя се реализира в Пловдив, Перник, Сандански и Петрич.

От АЗПБ апелират отговорните институции за адекватна намеса по казуса и за взимането на съответните мерки.

Във връзка с предстоящите Великденски празници те напомнят на потребителите да обръщат специално внимание на срока на годност на яйцата, изписан машинно на етикета върху кутиите или корите, в които те са пакетирани. Годността на яйцата е 28 дни. На база изписаните данни клиентът би могъл да изчисли кога са снесени тези, които си купува, и колко пресни са те.

Производителите от бранша съветват още хората да консумират само български яйца.

*Новината е актуализирана около 17:30 часа

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти