Германия е на път да постигне златно десетилетие на икономически растеж
14.08.2018 | 17:00
econ.bg
Германия е на път да постигне златно десетилетие на икономически растеж
Германският подем остава силен въпреки свързаната с търговията несигурност, посочва министерството в месечния си доклад

Германският икономически растеж ще продължи благодарение на силното вътрешно търсене и по-големите инвестиции, но търговският спор със САЩ помрачава перспективите за растеж, посочи днес министерството на икономиката, цитирано от "Ройтерс".

Германският подем остава силен въпреки свързаната с търговията несигурност, посочва министерството в месечния си доклад. Преди всичко обаче рисковете от външната икономическа среда остават големи. Това може да се види също и в доклада за бизнес доверието, изготвян от Института за икономическо развитие "Ифо" (Ifo), допълва министерството.

Данните, оповестени по-рано днес, сочат, че германската икономика е набрала по-голяма скорост от очакваното през второто тримесечие благодарение на по-високите разходи на домакинствата и държавните разходи. Първоначални статистически данни, публикувани днес, отчитат увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.5 на сто на тримесечна основа за месеците от април до юни. Анализатори прогнозираха растеж от 0.4 на сто.

Германия остава на път да постигне златно десетилетие, коментира икономистът на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески, отбелязвайки, че икономиката расте в 34 от общо 37 тримесечия, допълва ДПА. Данните за растежа през първото тримесечие са преразгледани към повишение от 0.3 на сто до 0.4 на сто. Спрямо второто тримесечие на миналата година германската икономика е нараснала с 2 на сто.

Германската икономика продължава по пътя на растежа, посочи при оповестяването на данните днес германската статистическа служба, като брутният вътрешен продукт през второто тримесечие е подкрепен от "положителните импулси" от местната икономика, включително нарастването на разходите на домакинствата и държавата. Бизнесът също е увеличил инвестициите в оборудване.

Търговията обаче вероятно е действала като спирачка за БВП, като увеличението на вноса изпреварва износа според публикуваните данни.

По-добрият от очакваното растеж на германската икономика е отчетен въпреки неотдавнашните слаби данни за производството, които засилиха опасенията, че световната търговска война, започната от президента на САЩ Доналд Тръмп под мотото "Америка на първо място", се отразява на германската икономика.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти