Десетки сайтове продават туристически пакети без лиценз
25.02.2011 | 08:01
Десетки сайтове продават туристически пакети без лиценз
В новия закон се въвежда електронният ваучер и регламентиране на дейността на онлайн туристическите услуги

Напоследък се появиха над 50 сайта, които предлагат директни продажби в интернет на различни услуги, включително и туристически пакети. Поне 20 продават туристически услуги, без да имат лиценз за туроператори или туристически агент, съобщи Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

„Ако се спазва буквата на закона, тези фирми трябва да имат лиценз за туроператор, щом предлагат туристически услуги. Ако пускат оферти на колега туроператор или агенция, те трябва да имат турагентски лиценз. Тези фирми не съобщават публично изискванията за сключване на договор и нямат застраховка професионална отговорност"" твърдят от БАТА. Къде е виден този договор и какво се случва с клиента, ако откаже пътуване.

Все някой трябва да носи отговорност

„Ами ако някой от тези сайтове бе продал пътувания за Египет? Може би щеше да се повтори казусът със загиналите в Охрид. Там липсата на регламентация доведе до факта, че жената, която заведе българите в Охрид, не може да бъде наказана. Все някой трябва да носи отговорност", коментира Соколова.

Преди дни за проблема алармираха и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Сайтовете, които станаха известни с предлагането на евтини туристически оферти, би трябвало да имат лиценз, друг е въпросът дали въобще туроператорската и турагентската дейност трябва да подлежи на такъв режим, коментира Ирена Георгиева, председател на организацията. Нито лицензирането на онлайн фирмите, нито санкциите за липсата на документ са уредени в сега действащия Закон за туризма.

В новия закон се въвежда електронният ваучер и регламентиране на дейността на онлайн туристическите услуги. Предвижда се сайтовете, предлагащи туристически услуги в интернет, да имат лиценз, дори и сайт, продаващ самолетни билети, освен ако не е авиокомпания, съобщи Георгиева.

Реакции: Ние сме регистратор, не сме страна по договора

Един от най-големите и познати сайтове за директни продажби, които предлагат и туристически пакети - "Грабо Медия", призна, че има проблем и част от сайтовете не работят регламентирано. Проучвайки въпроса обаче, адвокатите ни увериха, че нямаме нужда от лиценз за турагент - първо, това не е основната ни дейност, т.е. предлагаме и други услуги, и, второ, сме просто регистратор на договора, ние не сме страна по договора, обясни за в. „Класа" Ивайло Илиев от „Грабо Медия". Затова ние сключваме предварителен договор с клиента, след което той трябва да сключи договор с туристическата агенция, допълни той. Естествено, трябва да се изпълнят някои особености, в условията на сайта трябва да е поместен лицензът на туроператора, чийто продукт продаваме, трябва да се вижда договорът и условията по него, който клиентът ще сключи с туристическата агенция или туроператора.

„Ние развиваме правно регламентирана дейност, като използваме информационната платформа Grabo.bg в съответствие със Закона за електронната търговия. В този смисъл не се касае за използване на „дупка в закона". Не изключвам такъв шум да се вдига на конкурентна основа, защото някои туроператори стартираха подобни сайтове за директна продажба на туристически услуги на по-ниски цени. Проблемът важи и за много други сайтове, които предлагат само или основно туристически пътувания в онлайн пространството, смята още Илиев.

Регулаторът не се е сезирал по казуса

До момента в Комисията за защита на потребителите няма постъпили оплаквания от подобни сайтове, съобщиха оттам. Затова не са се сезирали. Същевременно от БАТА обявиха, че са се обърнали вече към комисията. Тук става дума за липса на регламентация на тези проблеми. Оказва се, че фирмите нито са в нарушение на закона, нито го изпълняват. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма също не подозирали за подобен казус.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти