Петкова уведоми МААЕ за плановете ни за АЕЦ "Белене"
06.07.2018 | 10:10
econ.bg
Петкова уведоми МААЕ за плановете ни за АЕЦ "Белене"
Миналата седмица правителството възложи на Петкова да търси стратегически инвеститор, който да реализира АЕЦ "Белене" на пазарен принцип и без предоставяне на държавни гаранции

Енергийният министър Теменужка Петкова е информирала зам. генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Хуан Карлос Лентихо за последното развитие по проекта за втора ядрена централа у нас, съобщават от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица правителството възложи на Петкова да търси стратегически инвеститор, който да реализира АЕЦ "Белене" на пазарен принцип и без предоставяне на държавни гаранции. До края на октомври трябва да бъде изготвена тръжната процедура за избор на инвеститор и активите на централата да бъдат обособени в отделна компания.

Енергийният министър е уведомила Лентихо и за дейностите по удължаването на срока за експлоатация на двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй". Лицензът на пети блок беше удължен с 10 години до 2027 година, а до края на този месец трябва да приключат дейностите и по шести блок.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти