ОИСР призовава правителствата да вдигнат таксите върху мръсната енергия
16.02.2018 | 15:00
econ.bg
ОИСР призовава правителствата да вдигнат таксите върху мръсната енергия
Организацията призовава правителствата агресивно да вдигнат таксите за "класическите" енергийни източници

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова правителствата да започнат по-агресивно облагане на емисиите на СО2, съобщи euractiv.com. Изданието се позовава на нов доклад на организацията, в който предупреждава, че настоящите нива на данъчно облагане не са достатъчни, за да се борят ефективно с изменението на климата.

Организацията призовава правителствата агресивно да вдигнат таксите за "класическите" енергийни източници.

Това не е добра новина за джоба на средностатистическия потребител, тъй като така или иначе, всяка допълнителна такса неизбежно се плаща в крайна сметка от крайния потребител.

Друг вероятен извод е, че въпреки рекламната истерия колко евтина е възобновяемата енергия, тя  не е достатъчно конкурентна на класическите енергийни източници и именно за това се налага да бъде дотирана косвено от класическите ТЕЦ на въглища и газ, както и  АЕЦ.

В доклада "данъци за използване на енергията - 2018", пише, че от 2012 до 2015 година твърде малко изменения в облагането на вредните емисии са били  налице и, че само  0.3% (три десети от процента) са били обложени.

Констатира се и че само  в 5 страни данъкът за емисии CO2 са в размер на 5 евро за тон.

"Няма никакви структурни изменения в сферата на данъците за вредни  емисии между 2012 г. и  2015 г. и това е неприятно", споделя Енджъл Герия, генерален секретар на ОИСР.

Той е добавил още, че действията по увеличаването на тези такси са твърде бавни и трябва да се вземат бързи мерки.

В доклада се посочва още, че неавтомобилният сектор изхвърля 95 на сто от парниковите газове и към момента 81 на сто от тези емисии не попадат под никакво облагане "емисии".

Увеличението за 3 години е с 10 на сто, се казва в доклада, а вероятно то е резултат от малко по-отговорното поведение на правителствата на големи  развиващи се икономики като Китай, Индия и Мексико.

Цената на своеобразната въглеродна "индулгенция" тази седмица за пръв път от 2011 година  превиши 10 евро за тон въглерод, но вероятно това няма да бъде достатъчен стимул за повечето емитенти  да инвестират в нисковъглеродни технологии.

Следва да се има предвид, че ЕС  и правителствата в момента не са задължени да се съобразят с препоръките на ОИСР.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти