От Москва Радев поиска правителството да продължи "пробива му" в отношенията с Русия
21.05.2018 | 15:55
econ.bg
От Москва Радев поиска правителството да продължи "пробива му" в отношенията с Русия
Радев беше приет от Медведев в Дома за приеми на руското правителство

Президентът Румен Радев определи визитата си в Русия като пробив, защото е първото такова посещение след продължително прекъсване. Днес българският държавен глава се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, а утре ще посети колегата си Владимир Путин в Сочи.

"Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Вече има емоции за съживяване на проекта АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие", каза Радев. Той определи действията на правителството като похвални, но недостатъчни.

"Положителният импулс от тази среща трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство", обяви Радев.

В отговор на въпрос на журналисти той каза, че на срещата с Медведев не е поставяна темата за санкциите на ЕС срещу Русия. "Санкциите не са повод за замразяване на отношенията. Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, в който България се представлява от министър-председателя", каза още Радев. Той също обяви, че скоро ще има посещение на Бойко Борисов в Русия и каза, че иска да се използва импулса от срещите му тук.

Българският президент призова правителствата на двете държави да работят за директна доставка на газ от Русия през Черно море за България, което било по-добре и за Европейския съюз, както и за други конкретни сфери за сътрудничество.

Той каза още, че предстои 16-ата сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-технологично сътрудничестово. Един от спорните въпроси между двете страни е за лицензионния режим за производство на военна техника. По думите му били неприемливи изискванията да се съгласува продажбата на произведена у нас техника в други страни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти