С 5% повече нощувки от българи се очакват по Черноморието това лято
05.07.2017 | 14:40
econ.bg
С 5% повече нощувки от българи се очакват по Черноморието това лято
От думите на Ангелкова се разбра, че министерството леко е ревизирало прогнозата си за ръста на чуждите туристи като тя вече е 7-10%

Прогнозите на Министерството на туризма за това лято са, че нощувките от български туристи ще се увеличат с 2-5% спрямо предходното лято, когато те са били общо 5 млн. Това заяви в сутрешния блок на БНТ ресорният министър Николина Ангелкова.

Тя посочи, че продължава кампанията по насърчаване на българите да почиват тук. Част от това е надграждането на създадените през миналата година 8 културно-исторически маршрута, посещаемостта на които се е увеличила между 10 и 40%. Тя даде пример с крепостта Бегликташ край Приморско, включена в един от тези маршрути, където посещаемостта се е вдигнала двойно. Сега министерството работело по 52 легенди за България, за които ще бъдат направени и видеоклипове.

От думите на Ангелкова се разбра, че министерството леко е ревизирало прогнозата си за ръста на чуждите туристи като тя вече е 7-10%. Преди се говореше за 10% и нагоре, въпреки че туроператори не споделиха този оптимизъм.

През миналата година по официални данни общо 8 млн. туристи са посетили България. И това лято се очаква най-голямата група посетители да бъдат от Германия, като по официална прогноза се очаква те да са с 15-29% повече от миналото лято, сериозни ръстове се очакват и при гостите от Чехия и Полша.

Заявените полети на морските летища са с 5-10% повече. "Доста силен сезон очакваме", обобщи министърът.

През октомври се подготвя международен конгрес по здравен туризъм в София, с което се залага на развитието и на този сегмент в България.

Ангелкова съобщи още, че предстои плажовете в България да се структурират в четири групи, като за всяка от тях ще има отделна методология за концесионирането, от която в крайна сметка ще зависи цената на плажните принадлежности.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти