"Бяла книга" на Китай анализира същността на търговските спорове със САЩ
25.09.2018 | 15:30
econ.bg
"Бяла книга" на Китай анализира същността на търговските спорове със САЩ
На 24 септември китайското правителство публикува „Бяла книга за търговските спорове между Китай и САЩ и принципната позиция на Пекин спрямо тях“

На 24 септември китайското правителство публикува „Бяла книга за търговските спорове между Китай и САЩ и принципната позиция на Пекин спрямо тях“. Тя анализира същността на търговските спорове, изяснява неоснователните обвинения на САЩ и представя принципната позиция на Китай по въпроса.

На фона на опитите на САЩ за ескалация на търговската война и засилването на отрицателния ефект на мерките на Вашингтон върху възстановяващата се световна икономика, бялата книга на китайското правителство е от полза за обективното и цялостно опознаване на търговските спорове между двете държави и за представяне на усилията на Китай за укрепване на взаимното опознаване, засилване на сътрудничеството и ограничаване на различията.

Принципът на СТО за взаимна изгода е съобразен с разликите в етапите на развитие на отделните държави и представлява истинска справедливост, докато възгледът на САЩ за „справедлива търговия“ и „еквивалентна отвореност“ отхвърля различията между държавите и пренебрегва правото на развитие на развиващите се държави.

Това без съмнение ще нанесе удар на развиващите се икономики и доведе до мащабна несправедливост, се посочва в бялата книга на Китай. От старта на провокираната от САЩ търговска война, позицията на Китай е последователна и неизменна.

Бялата книга изяснява китайската позиция от 8 точки, като защитата на националното достойнство и основни интереси, придвижване на здравото развитие на търговско-икономическите връзки, подкрепа към реформата на многостранната търговска система, защитата на интелектуалната собственост и интересите на чуждестранните компании в Китай, задълбочено провеждане на политиката на реформи и отваряне, изграждане на общност на споделената съдба на човечеството и т.н.

Позицията на Китай не само се фокусира върху търговско-икономическия проблем между Китай и САЩ, но и е съобразена с нормалното развитие на международните отношения, и отразява ангажиментите на голяма отговорна държава, се заявява в бялата книга на Китай. В търговската война няма печеливши.

За разрешаване на споровете, американската страна трябва обективно, цялостно и рационално да осъзнае, че двете държави се допълват взаимно и са дълбоко обвързани в търговията и икономиката. Отчитайки благополучието на двата народа, Вашингтон трябва да се върне в правилния път за разрешаване на споровете с Пекин, се казва още в бялата книга на китайското правителство.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти