Няма да увеличават акциза върху твърдия алкохол

11.10.2009 | 17:59
по статията работи:
Премиерът покани на дебат бившите министри. 6,5 млрд. лева по-малко ще бъдат приходите в държавната хазна в края на 2009 г. от заложеното в бюджета
Няма да увеличават акциза върху твърдия алкохол
Решенията

От следващата година се увеличава само акцизът върху цигарите, но не и този върху твърдия алкохол. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. В началото на седмицата беше съобщено, че акцизът върху твърдия алкохол ще бъде увеличен с 15 на сто. Това предложение обаче е отпаднало. Няма да се увеличава и акцизът върху горивата.

България е първа в Европа по заболявания от рак заради тютюнопушене. Премиерът Бойко Борисов обясни, че по тази причина ще скочи акцизът върху цигарите. Обаче - „именно, за да не се наруши на обикновения селянин животът, който вари ракия, ние не вдигаме акциза върху алкохола", допълни Борисов.

След заседание в Министерския съвет, продължило повече от три часа и половина, премиерът и ресорните министри представиха състоянието на ресорните си министерства.

Ситуацията с бюджет 2010

63,518 млрд. лв. ще бъде БВП през 2010 г. Заложената в бюджета сума е с 10 млрд. лв. по-малка в сравнение с 2009 г. Това съобщия пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде Агенция „Фокус".

"Това означава, че и приходната част ще бъде много по-малка - с 6,5 млрд. лв. Бюджет 2009 г. беше направен с изключително нереална рамка. За първите 6 месеца докато разходите са се увеличавали с 25%, приходите са намалели с 11%. Това е довело до дефицита за тази година във всички министерства, агенции", коментира още вицепремиерът.

В момента кабинетът обсъжда докъде може да се стигне при съкращаването на разходите. Тези разговори ще продължат още 10 дни.

Премиерът покани предишното правителство на дебат

От своя страна премиерът Бойко Борисов предложи в петък в парламента да се проведе дебат между министрите от сегашния и предишния кабинет.

Борисов призова в Народното събрание да бъдат поканени и министрите, които не са депутати сега. Идеята на дебата е настоящите и бивши министри да говорят по финансовото състояние и проблемите във всяко едно от министерствата.

„И докато Доган и Царя мълчат, Станишев продължава да се обажда, вместо да се скрие от срам". Така премиерът обобщи финансовото състояние на министерствата, информира Dariknews.bg.

Борисов обаче не пропусна и възможността да се пошегува. Ето защо заседанието на министрите за бюджета за догодина е продължило само три часа и половина: „Приключваме по простата причина, че кабинетът на министър-председателя е направен като кафене „Блек Лебъл". Без осветление, само фасадно. Ако продължим така, ще излезе, че правим бюджета на тъмно".

Ситуацията в останалите министерства:

Към 1 октомври, за да функционира Министерството на вътрешните работи (МВР), е необходимо държавата да разплати 58 млн. лв. Тези пари не могат да се осигурят. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Над 20 млн. лв. от тези средства са за вещевотодоволствие на българските полицаи. "Не се налага съкращаване на наличния състав на министерството към момента", уточни Цветанов.

97 млн. лв. се очертава дефицитът в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) до края на годината. Това съобщи от своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Над 92% от всички разходи са направени за социални помощи обезщетение, обясни Младенов. По думите му тези средства за следващата година ще са около 385 млн. лв.

Министърът припомни, че до дефицита в министерството се е стигнало след неправомерните харчове през тази година. Така например са използвани 7,4 млн. лв. по проект „Красива България”. Направено е разхищение и на средствата за хората с увреждания.

Средствата за образование за 2010 г. няма да се съкратят. Това съобщи министърът на образованието Йорданка Фандъкова. Субсидиите за училищата, университетите и БАН няма да бъдат съкращавани.

В сферата на висшето образование и науката дълги години не са правени реформи, което е причината за недостатъчно ефективното изразходване на средствата.

андъкова съобщи, че по-голям дял от средствата за финансиране и подобряване на усвояването на средствата по оперативните програми ще бъдат насочени към науката.

Има около 50 млн. лв. просрочени задължения и около 270 млн. лв. текущи задължения в лечебните заведения за болничната помощ. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Има неефективно управление на средства за здравеопазване, което е довело до финансовите проблеми в сектора, стана ясно от думите на министъра.

"Имаме една изключително ниска събираемост на здравноосигурителни вноски. Има над 1 млн. лв. здравнонеосигурени", коментира за пореден път министърът.

Ситуацията в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е изключително тревожна и тежка. Това съобщи ресорният министър Мирослав Найденов.

В министерството са сключвани рамкови споразумения, които не са обезщетени финансово. Например с Българския ветеринарен съюз е сключено рамково споразумение на стойност 18 млн. лв., което не е обезпечено предварително.

"Трябва да бъдат осигурени национални доплащания в размер на 211 млн. лв. Те са под въпрос, но ще бъдат осигурени", каза министърът. "По всяка вероятност следващата седмица млекопроизводителите у нас ще протестират от солидарност към европейските си колеги", коментира Найденов.

Над 700 млн. лв. са похарчени в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през последните няколко години за абсолютно никому ненужни проекти. Това съобщи ресорният министър Нона Караджова.

"В момента са налице още около 300 млн. лв. за по-малко приоритетни проекти по ОП „Околна среда". Това значи, че около 1 млрд. лв. са били похарчени. За тези пари можеха да бъдат построени всички депа, за които ние сега трябва да намерим средства от националния бюджет", обясни Караджова.

При бюджет 4.8 млн. лв. в Държавната агенция по туризъм (ДАТ) има дефицит възлизащ на около 2 млн. лв. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Трайчо Трайков. Все още не е ясно откъде ще бъдат намерени тези пари.

"Това е начинът, по който са научени да работят в предишните години, когато е имало тлъсти бюджети всяка година и на 29 декември са се раздавали пари за 3 часа", заяви Трайков.

В Министерството на транспорта са сключени договори за 4,5 млн. лв., които не са финансово обезпечени в рамките на тази година. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Особено драматично е положението в железниците.

БДЖ имат 154 млн. лв. задължения към доставчици към момента. Предстоят плащания в размер на 37 млн. лв. към финансови институции и още 101 млн. лв. плащания към финансови институции през следващата година.

Очаква се железниците да приключат годината със счетоводна загуба от 49 млн.лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...