Moody's промени перспективата на рейтинга на България от стабилна на положителна

21.01.2010 | 13:46
по статията работи:
Икономическият растеж в България следва да се възстанови през 2011-12 г., подкрепен обаче от значителни средства от ЕС и ПЧИ, отбелязват от рейтинговата агенция
Moody's промени перспективата на рейтинга на България от стабилна на положителна

Moody's Investors Service днес промени перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на положителна. Това действие възстановява положителната перспектива, която беше дадена преди финансовата криза от септември 2008 г. Това е и първото положително действие във връзка с рейтинга на държава от ЕС след юли 2008 г., се казва в съобщението на рейтинговата агенция.

"Финансите на българското правителство бяха сравнително устойчиви през финансовата криза от 2008-2009 г.", заяви Кенет Орчард, вицепрезидент/водещ анализатор в Sovereign Risk Group на Moody’s. "Независимо от тежката рецесия, през 2009 и 2010 г. България ще има много нисък бюджетен дефицит по световните стандарти, запазвайки държавния дълг нисък и стабилен".

Орчард подчерта, че евентуалното повишаване на рейтинга до Baa2 зависи от способността на страната да възстанови растежа и да устои на въздействието на
регионалните шокове. "Moody’s очакват рецесията да приключи в средата на 2010
г., макар че проблемите в Гърция вероятно ще забавят възстановяването тази
година", заяви Орчард. Около 90% от българския износ е за Гърция, а гръцките
компании са важни инвеститори в страната, най-вече в банковия сектор.

Икономическият растеж следва да се възстанови през 2011-12 г., подкрепен обаче от значителни средства от ЕС и преки чужди инвестиции (ПЧИ), привлечени от ниската ценова база. "Очаква се структурните промени в регионалната икономика да променят ръста на БВП в диапазона 3%-4%, доста под средния от периода преди кризата. Това ще гарантира постоянно сближаване с по-богатите държави от ЕС, но с по-бавен темп," казва Орчард.

Moody's признава, че България продължава да е изправена пред рискове от своето
външно финансиране, включително голям дефицит по текущата сметка и много
висок външен дълг. "Страната обаче премина важен стрес тест през 2009 г.", казва
Орчард. "Външните задължения бяха рефинансирани и дефицитът по текущата
сметка беше методично коригиран".

Перспективите за таван на дълга в чужда валута A1 и таван на депозитите в чужда
валута Baa3 също са променени от стабилни на положителни. Таванът на дълга в
чужда валута и на депозитите в чужда валута е най-високият възможен рейтинг, който може да бъде даден съответно на българския дълг и депозити в чужда валута.

Последното действие по рейтинга на България беше на 20 март 2009 г., когато Moody’s потвърди рейтинга на страната в местна и чужда валута Baa3 със стабилна перспектива.

"Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз. Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод днешното съобщение на Moody's.

"Искам да благодаря специално на министър Симеон Дянков за усилията, които положи за възстановяване имиджа на България пред световните финансови институции", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов пред Агенция "Фокус".

"Самият факт, че една от най-добрите рейтингови агенции - Moody's вдига рейтинга от стабилен на позитивен, е доказателство за ефективността и правотата на работата му", каза премиерът. Премиерът припомни, че преди няколко седмици и друга агенция - Standard & Poor's също повиши перспективата си за кредитния рейтинг на България.

"Затова специално трябва да благодарим на усилията на финансовия министър, защото той успя да възстанови доверието и имиджа на България пред световните финансови институции", допълни Бойко Борисов.

Основната методология, която използва Мoody's при определяне рейтинга на България, е Moody's Sovereign Bond, публикувана през септември 2008 г. и може да бъде
намерена на адрес www.moodys.com, в под-директория "Rating Methodologies"
под заглавие "Research & Ratings". Останалите методологии и фактори, които
може да са използвани при определяне на рейтинга на този емитент също могат да
бъдат намерени в под-директория "Rating Methodologies" на уебсайта на Moody’s.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...