ГЕРБ предлага отлагане на пълната забрана за пушене на обществени места

18.02.2010 | 11:32
по статията работи:
Пълната забрана трябва да влезе в сила от 1 юни. Според управляващите тя ще бъде пагубна за бизнеса
ГЕРБ предлага отлагане на пълната забрана за пушене на обществени места

Парламентарната група на ГЕРБ предлага по-либерален режим в забраната за тютюнопушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни предаде Агенция "Фокус".

На брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Иван Иванов обясни, че е инициирал подписка за промяна в Закона за здравето. Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м. собственикът сам да преценява дали там ще се пуши или не. Така в тези заведения няма да има задължение да има маси за непушачи. В по-големите заведения собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи като местата за непушачи трябва да са повече.

Аргументът на вносителите на законопроекта е, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, тъй като това би било пагубно за бизнеса.

Депутатите от ГЕРБ смятат, че към цялостна забрана на тютюнопушенето може да се пристъпи след 4-5 години. Тя трябваше да бъде въведена от 1 юли тази година, но ако проектопредложението се приеме в пленарна зала, по-либералният режим ще е в сила от 1 юни.

Според депутатите от ГЕРБ, ако остане старият вариант на закона за цялостна забрана, ще стане така, че ще има закон, който няма да се спазва, тъй като нямало как да се контролира.

 

Коректно е да се даде възможност на собствениците на заведения да избират дали там да се пуши или не. Това каза пред журналисти депутатът от Парламентарната група на "Коалиция за България" Румен Петков във връзка с предложението на ГЕРБ.

Той обясни, че от година и половина е отказал цигарите и добави:

По принцип съм противник на такъв тип ограничения, защото непушачите имаме права, но пушачите - също. Коректно е да се даде тази възможност, защото търговецът ще може най-бързо да усети дали, когато разрешава пушенето на територията на заведението, си има клиентела или не. Има неща, които трябва да бъдат категорично забранявани и криминализирани, примерно проституцията, и ние трябва да направим такива промени, които да криминализират, както предлагането на тази услуга, така и ползването й. Но мисля, че случаят с пушенето не е такъв.


По думите на бившия министър на вътрешните работи собствениците най-бързо ще разберат кое позволява да им се пълнят заведенията, т.е. да печелят, тъй като затова са ги направили.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов определи като "неевропейско" предложението на парламентарната група на ГЕРБ за по-либерален режим в забраната за тютюнопушене на обществени места.

Според бившия премиер няма никакъв смисъл този дебат да се открива отново, тъй като изводите са категорични и в целия евроатлантически свят са еднозначни.

Пушачите нямат право да увреждат здравето на другите и да се намесват в личното им пространство. Такива са били изводите в дебата по темата, воден преди време в евроатлантическия свят, посочи още лидерът на ДСБ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...