Намаляват майчинството като антикризисна мярка?

17.03.2010 | 09:56
по статията работи:
Облагане на пенсиите с 10% данък обмисля още правителството. От КНСБ се обявиха против тези мерки
Намаляват майчинството като антикризисна мярка?

10% данък върху пенсиите и намаляване на срока на майчинството. Това са част от 28-те антикризисни мерки, разработени от финансовото министерство. Според плана - около 150 млн. лева ще бъдат събрани от държавните служители, след като те поемат осигуровките си за здраве и пенсия.

Мерките вече са изпратени за съгласуване в КНСБ, беше съобщено по-рано днес. Впоследствие от Министерството на финансите и Министерския съвет отрекоха подобни мерки да са били обсъждани и приемани.

Антикризисните мерки предвиждат с 10-процентен налог да се облагат пенсиите над 136 лева, като тази мярка ще обхване 2,183 млн. пенсионери. Данъкът няма да засегне възрастните хора с минимална или със социална пенсия. Работещите пенсионери или да не получават пенсия или само половината от полагащата им се пенсия, предвижда още планът на финансовото министерство.

Оттам предлагат майчинството да се намали от 410 на 225 календарни дни.

Това означава, че майките ще получават 90% от дохода си само 6 месеца след раждането, а не 12, както е сега. В същото време месеците, които служат за база за изчисляване на обезщетенията за бременност, раждане и гледане на бебе, ще бъдат увеличени. Това вероятно също ще доведе до намаляване на обезщетението, тъй като е масова практика жените да се осигуряват върху по-голяма сума в месеците преди раждането.

Сред останалите предложения са данъкът върху доходите на физическите лица да се изчислява върху брутната заплата, като не се приспадат осигуровките. Самоосигуряващите се пък няма да могат да внасят осигуровки на базата на доход, който е по-нисък от изравнителния доход за предходната година.

Според антикризисния план - 195 млн. лева ще бъдат събрани от премахването на привилегиите за държавния служител. Други 150 млн. лева трябва да останат в държавната хазна, след като държавните служители поемат сами осигуровките си за здраве и пенсия. Освен това ще бъдат премахнати субсидиите за облекло. Структурите, които не са извършили нужните съкращения, ще имат 10 на сто по-малко пари за работни заплати, информира Dariknews.bg.

Недостигът на средства в здравеопазването, заради който кабинетът тръгна да прави реформа, но после се отказа заради надигналите се протести, ще бъде попълнен с официално въвеждане на доплащане за лечение. Предлага се примерен дял от 10%, но не повече от 1 минимална заплата (240 лв.), информира в днешния си брой вестник "Сега".

Има идеи бизнесът да бъде наказан жестоко, ако забавя данъци. Управляващите обмислят наказателната лихва за неплатени налози да скочи двойно и да стане 20% (от 10% сега) плюс ОЛП, както е за невнесени осигуровки. Мярката е абсурдна, като се има предвид, че хазната задържа огромни суми на фирмите (от ДДС и по договори за обществени поръчки) и така ги тласка към фалити. Предлага се и работодателят да не може да прекратява трудовия договор на работник, който отговаря на изискванията за пенсиониране.

Предвижда се и мораториум върху държавните инвестиционни заеми - до приключване на старите заемни споразумения. Българската банка за развитие може да пусне облигации и да използва събраните пари за отпускане на целеви кредити на фирми. Държавните и общинските предприятия ще внасят 50% от наемите, които събират, в бюджета на принципала си - държавната хазна или местния бюджет. А дружествата с държавно или общинско участие ще трябва да плащат данък върху активите си. В плана се предвижда и бърза приватизация на всички държавни дялове във фирми чрез фондовата борса. Тази идея вече бе стартирана официално от управляващите.

КНСБ започва запитване до своите синдикални структури за синдикални действия. Категорично заявяваме, че няма да примем такова орязване на доходи и права в България. Това каза в предаването "Преди всички" вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Ако бъдат въведени мерките, които се предвиждат в публикувания в медиите план за справяне с кризата, ще бъдат орязани правата на приблизително 430 хиляди български граждани. Става въпрос за държавните служители- агенции, министерства, Народно събрание, работещите в местната власт. По неприятното е, че тук се залагат такива действия като орязване на половината обезщетение за майчинство от 410 дни на 225, облагане на пенсиите над 136 лв. с 10% данък, обясни синдикалистът.

По въпроса за облагане на заплатите с 10% плосък данък преди да им бъдат начислени осигурителни вноски Никофоров коментира: Предложенията са категорично неприемливи. Той допълни, че трябва да се знае, че България не е Гърция, защото нашата страна има излишък от над 7 млрд. и 300 млн. лева.

Според Никифоров чрез предлагането на рестриктивни мерки, излизането от кризата ще бъде затруднено.

"Може да има и браншови ефективни стачни действия", каза още вицепрезидентът на КНСБ и допълни, че при заплата от 600-700 лв. намалението на заплатата ще бъде в размер на около 90 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...