Обрат - Ершов изхвърли Митко Събев от "Петрол"

15.07.2010 | 09:59
по статията работи:
Бъдещето на "Черноморец" (Бургас) е неясно. Според Събев той е освободен с фалшив документ
Обрат - Ершов изхвърли Митко Събев от "Петрол"

Митко Събев - финансовият благодетел на футболния "Черноморец Бургас", е освободен от Съвета на директорите на "Петрол Холдинг". Това става ясно от публикация в Търговския регистър. Заедно с него са освободени Орлин Тодоров и Стоян Кръстев.

На мястото на досегашните членове са избрани Иван Николаевич Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Общото събрание на акционерите е потвърдило избора на Денис Ершов и Александър Мелник.

В Бургас вече тръгнаха спекулации и мрачни прогнози за бъдещето на суперамбициозния проект за развитие на футболния клуб "Черноморец".

Упорито набират скорост и слуховете за натрупани сериозни задължения към фирми изпълнители, които не са разплатени от повече от половин година.Говори се и за неразплатени заплати към служители на клуба и треньори в ДЮШ.

Строителството на широкорекламирания кампус "Гнездо на акули" е спряло до построяването на тренировъчните терени, но административната сграда е замряла на етап груб строеж.

Предстои да се проведе общо събрание на акционерите във футболния клуб и не е ясно дали новите силни хора в управата на "Петрол Холдинг" няма да поискат ревизия на изхарчените средства. За тях се твърди, че възлизат на 25 милиона лева за периода от две години, информира Gong.bg.

В края на вчерашния ден Събев обяви за фалшив публикувания документ в Търговския регистър, според който е освободен от поста си Председател на Съвета на Директорите на "Петрол Холдинг" АД. Босът на "Черноморец" ще търси съдебна отговорност да фалшифицирането, което той смята твърдо за факт.

 

Припомняме ви, че за скандала съобщи вестник "Труд" в началото на месеца. Тогава стана ясно, че руският бизнесмен Денис Ершов обвинява Събев в престъпления и документа измама.

Ершов, който беше изгонен от страната по време на правителството на Иван Костов и върнат в края на 2004 година, твърди, че Митко Събев, сочен за един от най-богатите българи, го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет, състояло се от 9,00 ч на 27 май 2010 г. Само 15 минути преди това Ершов пред 4-ма свидетели е оттеглил пълномощните, с които Събев има право да го представлява на събранията на ръководството.


Публикуваме изявлението на Събев без редакторска намеса:

Обръщение на Митко Събев

Председател на СД на Петрол Холдинг АД

Бих искал да благодаря на медиите за бързата реакция при публикуването на документа, внесен в Търговския регистър от името на двама акционери в Петрол Холдинг АД и представен като решение на ОС на акционерите. Навременното му публикуване не само показа силата на журналистиката като Четвърта власт, но ми даде и възможността да реагирам със средствата, предвидени от закона.

Ето какви са фактите, отнасящи се до този епизод от вътрешно-фирмения спор в рамките на Петрол Холдинг АД:

Свиканото на 28 юни 2010 г. Общо събрание не беше проведено. Това се доказва от оригинален документ, подписан от мен, Денис Ершов и Александър Мелник, в качеството ни на акционери в Петрол Холдинг АД.

Събрание, което не е било проведено, няма как да вземе решенията, описани в документа, който е внесен в Търговския регистър и съответно цитиран от медиите. Аз никога не съм присъствал на провеждането на такова събрание, никога не съм гласувал за тези решения. Лъжа е, че на събранието са били представени 100 процента от акциите, след като моето участие - 47,5 процента от капитала, не е било представено от мен, нито съм давал пълномощно на когото и да било. Няма логика и причина аз да гласувам за своето освобождаване, както и за останалите промени в Съвета на директорите и в Устава на дружеството, фигуриращи във въпросния документ.

Всичко това доказва, че документът, предоставен на Търговския регистър, е груб фалшификат, изготвен от хора, които не познават законите и живеят с убеждението, че всичко им е позволено. Лично аз вярвам, че подобен произвол е невъзможен в България и че няма служител в Търговския регистър, който би вписал решенията от този фалшификат, като се има предвид и придобилия публичност спор между акционерите на Петрол Холдинг АД.

Взети са всички законови мерки, касаещи случаите на изготвяне на документ с невярно съдържание. Призовавам компетентните органи незабавно да изискат от двамата акционери временните удостоверения, с които са гласували. Защото непредставянето на такива всъщност беше причината за непровеждане на събранието.

Искам отново да подчертая, че предприетите действия от страна на двама от акционерите в Петрол Холдинг, показват манталитет и начин на мислене, несъвместими със законовите и етични правила на европейска България, както и пълна липса на трезва преценка на действията и последствията от тях. Спокоен съм, защото вярвам, че законовата и институционална среда в България няма да позволи подобно поведение.

И накрая - аз все още не се сърдя на Денис Ершов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...