Отпуските влизат в Конституционния съд*

02.08.2010 | 09:42
по статията работи:
51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до КС срещу новите разпоредби. Президентът Георги Първанов също подписа искането
Отпуските влизат в Конституционния съд*

*Информацията е актуализирана в 17:20 часа

Президентът Георги Първанов подписа искане до Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност, противоречие с международни договори, по които България е страна, и противоречие с правото на ЕС на разпоредби от промените в Кодекса на труда.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава към 12:30 часа в понеделник.

Разпоредбите касаят режима на използване на натрупаните отпуски, чрез който старите отпуски и обезщетенията за тях се погасяват, ако не бъдат ползвани до 31 декември 2011 г.,

Припомняме ви, в днешния си брой вестник "Труд" първи съобщи, че 51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до КС срещу новите разпоредби. Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред.

Промените засягат както работниците и служителите, така и държавните чиновници.

В петък в "Държавен вестник", брой 58, бяха обнародвани поправките в Кодекса на труда, свързани с правото на отпуск и неговото погасяване.

В 11:30 часа в понеделник депутатът от ПГ на Коалиция за България проф. Любен Корнезов внесе в Конституционния съд искането на народните представители от БСП и ДПС за отмяна спорните промени, съобщи пресцентърът на БСП.

Атакуваните промени, приети в средата на юни, задължава служителите натрупаният отпуск да бъде изчистен до края на 2011 година. След 1 януари 2012 г. работещите могат да отлагат за следващата година най-много до 10 дни от платения отпуск.

Абсурд е да се отнемат придобити социални права, категоричен е авторът на искането проф. Любен Корнезов. Атакувана е новата разпоредба в КТ, според която: "неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г.".

Това важи и за държавните служители. Т. е. ако работник или служител е придобил право на отпуск примерно за 2007, 2008 или 2009 г., но не е ползвал отпуска независимо по какви причини, това негово придобито право се отнема, без човекът да бъде обезщетен.

Отнемането на придобито право е противоконституционно, смятат депутатите. Според тях това е наказание за работника или служителя, без да е виновен. Създават се санкционни норми с обратно действие, което юридически е недопустимо, смятат те.

Внасянето на искането в Конституционния съд е поредният опит за спиране на спорната разпоредба.

Президентът Георги Първанов наложи вето на текстовете с мотива, че разпоредбите нарушават сериозно трудовите и конституционни права на гражданите, както и международни правни задължения на българската държава. Депутатите обаче отхвърлиха ветото. Още тогава Любен Корнезов от КБ заяви, че лично ще настоява заседанието на Конституционния съд да е публично.

Позицията на социалното министерство е, че с промените не се отнемат права, а се въвежда ред. В Испания и Германия имало подобни ограничения за отпуска. Служителите бяха посъветвани да изчистват първо почивките от 2010-та.

Борисов: Въведохме ред и няма да вземат на хората отпуските

Ние въведохме ред и така повече няма да вземат на хората отпуските. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира внесеното от Коалиция за България и ДПС искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционни изменения в Кодекса на труда относно отпуските.  

Премиерът отправи задочно въпрос към вносителите - защо не атакуваха през 2002, 2003, 2004 година, когато те, които трябва да защитават отпуските на хората, са оставили така разбойнически да им ги вземат.

Ние въведохме ред и така повече няма да взимат на хората отпуските, сиреч имаш дни за отпуск, ще си ги ползваш в годината, за която са ти дадени - да си починеш, да се възстановиш, да няма трудови злополуки, да пазим здравето на хората, допълни Борисов, цитиран от bTV.

На въпрос във връзка с мораториума и предприетите мерки за връщането на т. нар. царски имоти на държавата и внесения насрещен иск в съда в Страсбург от Симеон Сакскобургготски, премиерът каза, че в това няма нищо лично, защото управляващите изпълняват закона и поетите ангажименти. Иначе, по думите му, всеки има право да прави това, което счита за необходимо и
правилно.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...