Корабът "Панега" е освободен, българите са добре

09.09.2010 | 15:49
по статията работи:
Моряците са вече на кораба. Предстоят медицински прегледи
Корабът "Панега" е освободен, българите са добре

Моряците от кораба "Панега" са освободени. Това съобщи в курортен комплекс "Камчия" край Варна премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус".

Моряците са вече на кораба. Предстоят медицински прегледи. Около 15 септември ще бъде изпратен военен самолет, за да ги докара в България, уточни Борисов.

Към момента корабът напуска сомалийските териториални води, теглен от влекач в източна посока. Представител на БМФ e съобщил, че петнайсетте моряци са в добро здраве и никой от тях не се нуждае от спешни медицински грижи. От външно министерство ще бъде изпратен консулски служител, който да ги посрещне в първото пристанище и да оформи техните документи, необходими за завръщането им в България.

Министърът на външните работи Николай Младенов е разговарял лично с роднините на екипажа, в който най-младият моряк е на 26 години, за да им благодари за търпението и силата, която показаха докато корабът беше в плен, става ясно още от информацията на МВнР.

Впоследствие от Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че корабът е освободен.

Ние сме изключително доволни, че екипажът е в безопасност и че корабът е поел своя курс. Нашият приоритет в момента е да изведем кораба в безопасно пристанище, да се погрижим за екипажа и да продължаваме да оказваме подкрепа на близките на моряците. Още веднъж, ние сме изключително удовлетворени и изразяваме нашата благодарност и признателност към екипажа и техните близки за проявената изключителна сила, през времето на това изпитание, каза Кирил Домусчиев, председател на Надзорния Съвет на БМФ.

От думите му стана ясно още, че близките на моряците вече са информирани. След като те се приберат у нас, екипажът на кораба ще бъде сменен и танкерът ще продължи към Пакистан или към Индия, където е отивал да бъде продаден на скрап, тъй като е стар кораб и е предвиден да излезе от експлоатация.

Параходството няма да дава допълнителни подробности около преговорите, завършили с освобождаването на екипажа на м/т "Панега". От там допълват, че смята, че всякакви дискусии и коментарии по този въпрос ще бъдат твърде безотговорни и биха могли да застрашат живота на моряци, които още са в плен или биха могли да попаднат в такъв в бъдеще.

Българският танкер "Панега" на БМФ с 15 българи на борда беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Отвличането на плавателния съд с капитан Румян Попов стана на 100 мили източно от Аден.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...