Съдия от Велико Търново поискал 25 хил. лв. подкуп*

21.10.2010 | 16:40
по статията работи:
Софийска градска прокуратура ще разследва цялостно работата на Славчо Петков
Съдия от Велико Търново поискал 25 хил. лв. подкуп*

*Информацията е актуализирана към 16:40 часа

Съдия от Окръжния съд във Велико Търново е бил задържан с подкуп от 6000 лева. Това е станало при акция на ГДБОП и Софийската градска прокуратура.

Славчо Петков (51 г.) е бил задържан пред блок в търновския квартал "Картала", докато парите му били връчвани от подсъдим за кражба. Петков сам е поискал парите от подсъдимия, предаде БТА. Съдията е подслушван със специални разузнавателни средства и през това време е разговарял няколко пъти с подсъдимия.

Според предварителна информация, гражданинът бил оправдан по дело в Районния съд в Свищов и предстояло процесът да бъде разгледан от на втора инстанция от съдебен състав във Велико Търново, чийто член бил съдията Петков.

Софийска градска прокуратура е повдигнала обивнение за подкуп и търговия с влияние. „Лицето ще бъде задържано за 72 часа. Много е вероятно да поискаме и постоянна мярка задържане под стража от Софийския градски съд", заяви градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от Dariknews.bg.

Първоначално съдията поискал 25 хиляди лева от гражданина, за да потвърди оправдателната му присъда и е взел 6000 лева като първоначална вноска, обясни по-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Дарик радио. "Постъпи сигнал за търсене на пари за продаване на справедливост във връзка с едно дело. Това, което имахме като информация е, че са искани 25 000 лв., за да се реши проблем с обвинение, свързано с кражба. Снощи, в 23.00 часа както беше договорено от съдията и човекът, който трябваше да предаде парите на домашния адрес, където живее Славчо Петков, беше предаден първият транш от тази сума, в размер на 6000 лв., след което беше задържан съдията с това, което имаме като доказателства до този момент", разказа вътрешният министър.

Според справка от деловодството на Окръжния съд, съдия Славчо Петков работи в наказателната колегия на съда, където е постъпил през 1998 г. Преди това е бил следовател във Военния съд в Плевен.

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев съобщи пред журналисти, че ВСС ще се самосезира по случая. Цонев заяви, че няма спомен досега срещу съдията Славчо Петков да са постъпвали сигнали от граждани.

Няма данни други членове на състава да са знаели за подкупа. Ще се разследва сериозно обаче цялостната дейност на съдията, по какви дела е работил и има ли съмнения за корупция и по други негови дела.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...