Петър Диков за тенденциите в строителството след кризата

02.11.2010 | 14:11
по статията работи: Апостол Апостолов
Главният архитект очаква нов строителен бум в столицата най-рано след 2 години
Петър Диков за тенденциите в строителството след кризата

Има няколко явления, които съм убеден, че след кризата повече няма да се случат. Няма да има строителство без изградена инфраструктура, нискокачествени строежи и проекти. Това заяви главният архитект на София Петър Диков по време на конференция за проблемите в строителството и имотите, която се провежда днес с медийното партньорство на Econ.bg.

Преди кризата не се отдаваше голямо значение на проекта като такъв. Малко бяха инвеститорите, които си даваха сметка, че от качеството на проекта зависи между 60 и 80% от реализацията на сделката, заяви още Диков.

Главният архитект на София прогнозира още, че ще бъде прекратена практиката за строителство на "зелено". Купувачите ще се ориентират към готовото строителство.

Друго явление, на което според Диков повече няма да бъдем свидетели, е масовото строителство на големи търговски обекти. В следващите 5 години едва ли ще се строят големи търговски обекти. За сметка на тях ще нараства броят на производствените сгради, коментира той.

Нов строителен бум в столицата може да се очаква най-рано след 2 години, прогнозира Диков и отчете, че до този момент на годината са издадени строителни разрешения за 15 млн. лева, или с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на 2009 г.

Главният архитект на София заяви още на конференцията, че е оптимист за развитието на пазара на недвижими имоти в столицата.

След десетки години изолация, София е на път на реализира добри инфраструктурни връзки със столиците на съседните страни. Очаквам това да се случи до 5-7 години, убеден е главният архитект.

За подобряването на транспортната инфраструктура на столицата Диков отдаде нужното и на строителството на метрото.

Доскоро се разчиташе основно на булевардите "Цариградско шосе" и "България". Ключов гръбнак вече е и метрото. В районите, където минава подземната железница, ще се подобри и инвестиционният бизнес климат, прогнозира архитектът.

В заключение Диков изтъкна: През последните 20 години се беше създала погрешната нагласа, че инвестицията е 100% сигурна печалба. Трябва да е ясно, че инвестицията винаги е риск.

Още от конференцията:

Песимизъм и фалити в строителството

Британците тотално изчезнали от имотния ни пазар

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...