Земетресение с магнитуд 8.9 разтърси Япония

11.03.2011 | 09:51
по статията работи:
Епицентърът на труса бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие
Земетресение с магнитуд 8.9 разтърси Япония

Информацията е последно обновена в 18:29 ч.

Земетресение с магнитуд 8.9 разтърси североизточното крайбрежие на Япония. Към момента основното земетресение е било последвано от 33 вторични труса с магнитуд между 5.2 и 7.1, по информация от Единбургската обсерватория по земетресения. Те са регистрирани на обширна територия, на дълбочина от 20 до 40 км под тихоокеанското дъно, съобщава геофизичният институт на САЩ.

Епицентърът на труса бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие.

Няма информация за пострадали български граждани. В Япония живеят постоянно около 600 българи. Министерството на външните работи поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка, поради нарушените комуникации в Япония, съобщава БНР.

Вълни цунами с височина до 10 метра причиниха големи разрушения в крайбрежните райони на префектура Фукушима, съобщават световните медии, цитирани от БТА. Преди това беше обявено е предупреждение за шестметрова вълна цунами, която се е насочила към бреговете на префектура Мияги в североизточната част на остров Хоншу.

Предупреждение за цунами беше обявено и за Русия, Марианските острови, Филипините, Тайван, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай.

Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците. Телевизия NHK съобщи за пожари в няколко сгради и показа кадри на автомобили, повлечени във водите на пристанище Камаичи след еднометрово цунами. Телефонните връзки са прекъснати. Съобщава се за голям брой ранени.

Близо 50 големи пожара са избухнали в засегнатите от труса райони. В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им.

Пожар е избухнал в японската АЕЦ "Онагава" в префектура Мияги, съобщават местните власти, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА. В борбата с пламъците участват пожарни подразделения на армията. Пожарът е избухнал в турбинната зала. Към момента гасенето все още продължава.

Обширна зона по източното крайбрежие на Япония е обхваната от пламъци след земетресението, което разтърси страната, предаде Ройтерс. Множество сгради, между които има и много частни домове, горят в региона на град Кесенума в префектура Мияги. Кесенума е близък до Сендай град с население 74 хиляди души.

Японските власти разпоредиха да бъдат евакуирани обитателите на жилищните райони около ядрената електроцентрала "Фукушима 1", след като силното земетресение повреди системите й за охлаждане, предаде АП, цитирана от БТА. Няма опасност от изтичане на радиация от централата в град Онахама, на около 270 км североизточно от Токио, обявиха властите. Японската агенция за ядрена сигурност нареди евакуацията на 2800 граждани, след като в АЕЦ-а бе обявено извънредно положение. Трусът предизвика прекъсна енергоснабдяването на единия реактор на "Фукушима 1" и когато
резервният генератор също аварира, охладителната система не бе в състояние да охлади реактора. Сърцевината на реактора остава гореща даже и след неговото изключване.

Тектоничните бури край Япония бушуват под дъното на Тихия океан на дълбочина от
10 до 35 километра. Цунамита ще пробягват из Тихия океан до 12 март. Последно ще  посрещне остатъчните вълни селището Молендо в Перу. По данни на тихоокеанския център за предупреждения за цунами, вълнението ще бъде усетено във всички държави от басейна, добавя ИТАР-ТАСС.

По последни данни на  японската национална телевизия и радио NHK най-малко 44 са загиналите при днешното земетресение, последвано от цунами в Япония. Около 60 души са загинали и стотици са ранени по данни на Главното полицейско управление, цитирани от ИТАР-ТАСС. Десетки са обявени за изчезнали, ранени са стотици. 

Японската полиция съобщи, че между 200 и 300 мъртви тела са намерени в Сендай, най-близкия голям град до епицентъра на земетресението, последвано от неколкометрово цунами и над 50 вторични труса, предаде АП.

В списъка на загиналите са жители на префектурите Ивате, Фукушима, Ибараки, Тотиги и Тиба. Продължават да постъпват нови данни за пострадали. В Токио са загинали четирима души, а над 40 са ранени. 

Японски кораб с около 100 души на борда е бил отнесен от силното цунами в Япония, предизвикано от разрушителното земетресение, предава АФП, цитирана от Агенция "Фокус". Съдбата на кораба, според полицията в японската префектура Мияги, до момента е неизвестна.

Правителството се събра на извънредно заседание под председателството на премиера Наото Кан.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...