ИПИ оцени АЕЦ "Белене" на повече от 11 млрд. евро

23.03.2011 | 10:43
по статията работи:
ГЕРБ и "Синята коалиция" си размениха нападки около проекта. Според Валентин Николов от ГЕРБ максималната договорена цена е една от най-евтините за такъв тип централи
ИПИ оцени АЕЦ "Белене" на повече от 11 млрд. евро

*Информацията е актуализирана към 12.46 ч.

Изграждането на АЕЦ "Белене" при спазване на нормативните изисквания ще струва минимум 11 милиарда евро, а цената на киловатчас е сравнима с цената на вятърните централи. Това са изчислили от Института за пазарна икономика.

Красен Станчев от института обясни за "Хоризонт", че загубите ще бъдат повече от ползите на този проект:

При обстоятелството, че няма да може да се продава тази електроенергия, тъй като в страната няма никаква нужда от нея, до 25-а година, следователно се оказва, че инвестицията няма да може да се изкупи. Тогава, когато възникне необходимост от такава мощност при по-евтини условия, тогава и ще може да се направи такава инвестиция.

Националната електрическа компания и Министерствотото на икономиката, енергетиката и туризма не са отговорили в срок на заявление за достъп до информация по съществени въпроси, свързани с изготвянето на експертизата.

Станчев посочи впоследствие по време на брифинг на "Синята коалиция, че цената на тока от централата без печалбата на инвеститора ще е около 14 евроцента, а при включването на печалбата ще достигне до 16 евроцента.

Ако АЕЦ "Белене" работи с такава цена, стойността на електрическата енергия ще се увеличи с близо 50%, каза лидерът на "синята" партия Мартин Димитров. Той допълни, че на едно средно семейство в България "Белене" ще струва месечно 4200 евро за 15-годишен период.

Лидерът на СДС отбеляза, че по отношение на сеизмичните рискове "Белене" е най-опасната и рискова централа в Европейския съюз - най-опасната и най-рисковата.

Смятаме, че "Белене" е "троянският кон, с който се прави опит Русия да превземе българската енергетика. Дават се кредити на България, гарантирани от Българския енергиен холдинг, страната ни не може да ги върне и в крайна сметка Русия придобива собственост върху голяма част от българската енергетика, обясни Димитров схемата, по която това би станало, информира БТА.

Станчев посочи, че за да се реализира проектът "Белене", в дългосрочен период ще бъдат пожертвани АЕЦ "Козлодуй", вятърната енергия, централите "Марица изток", "Бобовдол", "Варна", "Русе", както и мините "Марица изток".

Депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов каза, че "Сините" настоява правителството на Бойко Борисов да не подписва никакви договори и никакви допълнения за АЕЦ "Белене", докато Европейската комисия не състави списък от мерки, които да гарантират здравето и живота на българските граждани чрез повишаването на безопасността на АЕЦ "Козлодуй" и евентуално - на бъдещата АЕЦ "Белене".

Правителството на ГЕРБ е национално отговорно и не би се впуснало в авантюра, която да ощети българските граждани. За разлика от ТЕЦ "Марица Изток 1 и 3” АЕЦ "Белене” няма договор да бъде изключена от НЕК за какъвто и да е период за в бъдеще. Централата ще се включи в либерализирания пазар. Това заяви от своя страна депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов на брифинг в парламента и в отговор на обвиненията от "Синята коалиция" , предаде Агенция "Фокус” .

Цената, която централата ще формира, е на базата на разходи. В меморандума, сключен с руската страна, е цитирана цена от 6.28 млрд. евро. Това е цената, над която не може да надскача цената на централата, а цената, договорена за инфраструктура, е 800 млн. евро над тази цена, обясни депутатът Николов. Той определи цифрите, представени от Синята коалиция, като спекулативни и необосновани.

Руската страна се е съгласила с точките, поставени от българската страна - няма да има нито 1 лев даден от българите и няма да има никакви гаранции за заеми за строителството на АЕЦ "Белене, каза още депутатът.

Максималната договорена цена между България и Русия е една от най-евтините за такъв тип централи. АЕЦ "Белене” ще създаде нов активен икономически растеж в един от най-бедните региони на страната, стана ясно още по време на брифинга.

Зелените сертификати и въглеродните емисии, които ще се облагат от 2012 г., ще направят много високи цените за енергия от ТЕЦ-овете, коментира депутатът от управляващата партия. По повод призива да не бъдат подписание договори с Русия, той коментира:

Предвид това, че правителството на ГЕРБ не позволи близо 2 години вече да подпише договор върху условията, които въобще не бяха договорени, означава, че е потърсен най-евтиният вариант. Няма да допуснем висока цена на тока и строителство, което да ощети бюджета.

Около 6 милиарда евро е цената на АЕЦ "Белене". Това заяви от своя страна народният представител от ПГ на "Коалиция за България" Петър Курумбашев. Той допълни по повод представените от "Синята коалиция" факти и цифри, че "говорим за платена научна фантастика".

Трябва да имате предвид, че този проект за 60 години ще генерира 100 млрд. евро. Дори и тази цена с лихвите във времето да нарасне, ние ще си върнем парите за следващите 12 - 15 години от старта на проекта и следващите 45 години. Тъй като реакторите имат 60 години живот, ще донесат чиста печалба и приход за тези, които са акционери. Аз затова се надявам, че българската държава ще бъде основен акционер с 51%, заяви "червеният" депутат.

В момента имало заявки от две много сериозни компании - едната е от съседна държава, която би искала да изкупи електроенергията на единия реактор.

Ние трябва да си даваме сметка, че огромна част от нашите ТЕЦ-ове ще излязат от употреба, тъй като замърсяват атмосферата и ще трябва да плащат сериозни глоби. Със зелена енергия не е възможно да се запълни по-голяма част от нашата енергетика, тъй като тя е доста скъпа и няма по-евтина електоенергия от тази от атомните електоцентрали. Много е грозно в момента да се спекулира със страховете на хората и това, което стана във Фукушима. Няма сериозна държава, която да се отказва от ядрената си енергетика, обясни още Курумбашев.

Относно разлома по Дунавската равнина, той коментира, че разлом има в главите на някои хора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...