Тежка катастрофа отне живота на 8 души*

15.06.2011 | 10:56
по статията работи:
Ранените са 16, 2-ма са в кома. Утре ще е ден на национален траур. Шофьорът може да получи между 5 и 15 г. затвор
Тежка катастрофа отне живота на 8 души*

*Информацията е актуализирана към 14:35 часа

8 убити, 2-ма в кома и 16 ранени - това е равносметката до този момент от станалата тази нощ тежка катастрофа на автомагистрала "Тракия” край Пловдив, след разклона за Хисаря. Сигналът за тежката катастрофа е получен към 1.10 ч. Автобусът, който е катастрофирал, е марка "Мерцедес" и е собственост на бургаска фирма "Бургас Тур-90".

Машината, пътуваща по линията София-Бургас, се е ударила в крайпътната мантинела, обърнала се и се самозапалила. Тя се е движела с над 100 км/ч, едната й гума е разрязана, открита е и счупена греда. Това сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че автобусът се е отклонил наляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал Това съобщи пред Дарик радио Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция.

Управителят на фирмата "Бургас Тур-90" - собственик е автобуса, Николай Точев коментира, че в разговор с шофьора след инцидента той му е съобщил, че вероятната причина за катастрофата е внезапното спукване на една или две задни гуми на автобуса. Водачът категорично е отрекъл да е заспал зад волана, предаде Dariknews.bg.

"Бургас Тур-90" е собственост на Бурак Саглам, показва справка в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници. От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Шофьорът е 43-годишният Светослав Димитров от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента. Това съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Пробата му за алкохол на Димитров отрицателна. В момента полицията го разпитва и се опитва да установи дали е заспал на волана или причина за тежката катастрофа е техническа неизправност в автобуса.

Управителят е разговарял със Светослав Димитров след 1 часа, когато вече е била пристигнала полицията. Шофьорът е казал, че е чул силен трясък от задната част на автобуса. Според Точев е възможно спукване на задна гума или на две задни гуми. Шофьорът е казал, че автобусът носи наляво-надясно, след което се е преобърнал. Точев допълни, че шофьорът изобщо не е говорил с него за запалване.

От 5 до 15 години затвор може да получи шофьорът на автобуса. Това съобщи впоследствие окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция в полицията, предаде Агенция "Фокус". Следственото дело е възложено за разследване на двама опитни следователи по разпореждане на окръжния прокурор.

От КАТ твърдят, че автобусът се е движел с висока скорост. Продължават процесуално следствените действия на мястото на пътния инцидент, заяви комисар Тодор Чонов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Автобусът е изгорял почти целия, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от "Пожарна безопасност и защита на населението" и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик.

Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик. На място са загинали шестима, други двама починали на път за болницата. Сред жертвите е говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева, която също пътувала в катастрофиралия автобус. Първоначално беше съобщено, че тя е сред пострадалите в инцидента, но по-късно от полицията информираха, че Георгиева е починала. Сред загиналите е и вторият шофьор на автобуса. Вече е установена самоличността и на другите жертви.

В болницата са оставени за лечение шестима души. Една жена е с опасност за живота, двама са настанени в Неврохирургия, а трима - в отделението по лицево-челюстна хирургия. По информация на Дарик радио сред загиналите са и 20-годишната Пламена от Приморско (трикратна победителка в конкурс за красота), 14-годишната Бояна Рангелова и майка й, Мехмед Зюфекер на 22 г. от с. Средна Махала. Сред жертвите е и служителка на "Глобул", чието малко име е Ивиана, както и българка с немски паспорт.

Сред пострадалите е и 5-годишно дете, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

Около обяд беше оповестен списъкът на ранените, които са оставени за лечение в болница „Свети Георги". Това са 33-годишният Иван Тишев от Бургас, Сашо Стоилов на 52 години, Мая Малетова (44 г.), Жулиета Панева, Милена Димитрова (23 г.), Лиляна Ранчева (46 г.).

Oт застрахователната компания "Лев Инс" заявиха, че ще изплатят в пълен размер застрахователно обезщетение на близките на загиналите и на пострадалите лица при инцидента. Служители на компанията са започнали контакти с лечебните заведения, в които са настанени пострадалите лица.

Автобусът, с който е настъпило произшествието, има сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, като застраховката покрива отговорността на водача за нанесените на трети лица вреди, съгласно действащото законодателство, се казва в официалното съобщение на застрахователната компания Рискът по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" е презастрахован в най-големите световни презастрахователни компании.

Движението в района на инцидента беше затворено, за да може автобусът да бъде изтеглен. Обходният маршрут за автомобилите, идващи от посока София, беше през село Труд. Тази сутрин частично беше възстановено движението по магистралата в района на пътния инцидент, отворено беше едно от платната.

Искам да изкажа съболезнования за загиналите при катастрофата на автомагистрала "Тракия", каза премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на кабинета  и добави: Колегите от МВР работят да установят причината за катастрофата.

Впоследстие правителството обяви утрешния ден - 16 юни, за ден на национален траур заради загиналите при тежката катастрофа.

Хора, които смятат, че техни близки са пътували в автобуса, могат да се обаждат на телефони 93 22 80, 93 22 81 с код за Пловдив 032.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...