Шефът на Apple подаде оставка

25.08.2011 | 07:43
по статията работи:
Смята се, че причина за напускането на Стив Джобс е здравословен проблем
Шефът на Apple подаде оставка

Генералният директор на технологичния гигант Apple ("Епъл") Стив Джобс подаде оставка. Агенция "Ройтерс" определя решението му като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му "царуване" в корпорацията. Именно Джобс, заедно с двама свои съдружници, през 1976 година, основа фирмата в гараж, припомня bTV.

Смята се, че причина за напускането на Стив Джобс е здравословен проблем. 55-годишният бизнесмен се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., а през 2009 г. му беше трансплантиран черен дроб.

През януари тази година той излезе в отпуска за неопределен период от време, но не обясни заради какъв здравословен проблем. Стив Джобс ще бъде заменен от втория човек в корпорацията - операционният директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник. Самият Джобс е избран по свое желание за председател на съвета на директорите на компанията.

Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в писмо до съвета на директорите на Apple, не посочи мотивите си, пише БТА. "Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на Apple, ще съм първият, който ще разбере това. Затова подавам оставка като генерален директор на компанията", пише Стив Джобс.

Шефът на една от водещите компании в областта на информационните технологии се появи за кратко през март, за да представи най-новата версия на iPad (айПад) и за да присъства на вечеря, дадена от президента на САЩ Барак Обама за технологични лидери от Силициевата долина. Изпитият му вид повдигна въпроси за неговото здраве и способност да продължи да ръководи Apple.

Акциите на технологичния гигант бяха спрени от търговия преди да бъде обявено оттеглянето на Стив Джобс. Преди това те бяха поскъпнали с 0.7% до 376.18 долара.

"Ще кажа на инвеститорите: не изпадайте в паника и останете спокойни, това е правилното нещо, което може да направите", призова финансовият анализатор Колин Гилис.

Инвеститорите се чувстват много комфортно от избора на Тим Кук, въпреки че Стив Джобс е двигателят на иновациите и символът на успеха на Apple, коментира Шарън Крос.

Джобс основава компанията през 1976 г. заедно с Стив Возняк и Роналд Уейн. Той изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. Стив Джобс е отстранен от Apple през 1985 г., което води до западане на компанията. Нещата се обръщат и тръгват отново нагоре, едва когато той е убеден да се върне в технологичния гигант през 1996 г. Джобс представя през 2001 г. музикалния плейър iPod (айПод), като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone (айФон) и през 2010 г. на iPad.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...