Защо добивът на шистов газ е опасен?

26.08.2011 | 18:16
по статията работи:
Технологията, която се използва при добива на шистов газ - т.нар. fracking, създава огромни проблеми пред замърсяването на земеделските земи
Защо добивът на шистов газ е опасен?

Автор на статията: Ивайло Ачев ( ivailo.achev@3bay.bg )

Основният проблем при добива на шистов газ е използваната технология - т.нар. fracking. Това заяви Марияна Христова, един участниците в пресконференция на тема: "Продоволствен суверенитет - европейски отговор на кризата", организирана от Коалиция "България свободна от ГМО" и неправителствени организации.

Добивът на шистов газ създава огромни проблеми пред замърсяването на природата като цяло и в частност на земеделските земи.

"Fracking" представлява наливане под напрежение на смесена с пясък и химикали вода в прясно изкопан кладенец за добив на природен газ. Сместа, в която обикновено водата е 99%, намира всяка една дупка в структурата на скалния масив и изхвърля под налягане шистите, като по този начин отваря нови пукнатини и разширява стари, а газът се събира в освободеното пространство.

При тази технология обаче няма гаранция, че не може да се получи замърсяване на т.нар. воден хоризонт - подпочвените води. "В България подпочвените води са в доста голямо количество, не като в САЩ, където има огромни пустинни масиви и добивът чрез fracking е по-различен", поясни Христова, цитирана от iNews.bg.

Според условията на договора за проучване на находища на шистов газ у нас, американският петролен гигант Chevron ще прави изследвания на територия от 13 хил. кв. километра. В тази територия влизат главно Добруджа, териториите около Варна и Нови пазар. И ако бъде открит шистов газ, компанията може да започне добив реално без никакви допълнителни условия.

От Chevron обясняват, че ще обезопасят зоната на евентуален добив с циментова запушалка, но това не е гаранция. "Ако циментът беше подходящ за пренос на газ, щяхме да прави газовите тръби от него, а не от мед", каза още Христова. "Дори миниатюрна пукнатина в капсулата би довела до замърсяване", казва още тя.

"Отделно е невъзможно да се разбере дали има замърсяване, докато отровната вода реално не потече от чешмата", твърди Христова. На толкова голяма дълбочина под земята няма как да се сложат маркери или датчици. Друг проблем може да бъде и водоснабдяването за населени места - при fracking-а се ползва затворен цикъл от вода за разбиване на скалите (шистите), а откъде ще се черпи вода, пита още Христова.

Като пример за отстояване на позиция и опазване на околната среда, Марияна Христова даде Франция. "Там отказаха fracking-а с мотива, че земеделието е основен икономически отрасъл", добави тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...