Обявиха първите трима Нобелови лауреати за тази година

03.10.2011 | 13:44
по статията работи: Данаил Казаков
Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман получават Нобеловата награда за физиология или медицина, за откритията си в сферата на имунната защита
Обявиха първите трима Нобелови лауреати за тази година

Тази година Нобеловите лауреати за физиология или медицина са наградени за революционизиране на разбиранията ни за имунната система, чрез откритите от тях ключови принципи за активирането й. Това се казва в изявление на Нобеловия комитет, публикувано на официалния сайт на наградите - nobelprize.org.

beutler_postcard_396_02От дълги години учените търсят как се активират имунните реакции, чрез които хора и животни се защитават от атаките на бактерии и микроорганизми. Американецът Брус Бойтлер (Bruce Beutler, на снимката вляво) и французинът от люксембугски произход Жул Хофман (Jules Hoffmann - на снимката долу вдясно) откриват рецепторни протеини, които разпознават такива микроорганизми и активират вродената ни имунна защита. За това си откритие тази година те получават половината от Нобеловата награда за физиология или медицина.

Другата половина от наградата е присъдена на канадеца Ралф Стайнман (Ralph Steinman - на снимката долу вляво) за откриването на дендритните клетки на имунната система и тяхната уникална способност да активират и регулират придобитата имунна защита.

68-годишният Стайнман почина от рак на панкреаса миналата седмица, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Стейнман почина на 30 септември", съобщават от университета Рокфелер в изявление. Той е бил диагностициран с рак на панкреаса преди четири години, но животът му е бил удължен благодарение на имунотерапия въз основа на дендритни клетки, открита от самия него", се казва още в изявлението.

Нобеловият комитет е взел решение да не избира нов лауреат на мястото на починалия Стайнман, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

"Правилата са такива, че не може наградата да бъде връчвана посмъртно. Сегашната ситуация е уникална, тъй като награденият е починал буквално няколко часа преди взимането на решението. Няма да бъде избиран нов лауреат. Решението ни е окончателно. Предстои да бъде решен въпросът с връчването на премията", посочват от комитета.

hoffmann_postcard_396_02

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития във физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; Каролинския медицинскохирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

steinman_postcard_396_01Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година - пет години след смъртта на Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година отличието ще бъде придружено от чек на стойност 10 милиона шведски крони или 1.4 милиона долара, съобщи ДПА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...