Росен Плевнелиев е новият президент на България

30.10.2011 | 19:00
по статията работи:
Това сочат данните на всички социологически агенции след проведения днес балотаж
Росен Плевнелиев е новият президент на България

Екип на Econ.bg: Лили Бончева, Елица Елефтерова, Петър Чернев, Станимир Попов.

Росен Плевнелиев е новият президент на страната, сочат данните на всички социологическите агенции.

Резултати

Според първите прогнозни резултати на социологическите агенции кандидатът на партия ГЕРБ получава между 55% и 57% от гласовете в провелия се днес балотаж.

Неговият опонент - кандидатът на БСП Ивайло Калфин, е спечелил между 36 и 43 на сто от гласовете.

По данни на "Алфа рисърч" двойката Росен Плевнелиев - Маргарита Попова получава 54,1% от подкрепата на българите, а техните опоненти Ивайло Калфин - Стефан Данаилов - 45,9%. Данните са от 50% изпълнена извадка от паралелно преброяване.

Според данните на "Сова харис" кандидатите на ГЕРБ са получили 57,1% подкрепа, а тези на БСП - 42,9%.

Данните на "Галъп интернешънъл" сочат 55,4 подкрепа за Плевнелиев и Попова и 44,6% за Калфин и Данаилов.

Структура на вота

Агенция "Алфа рисърч" представи интересни резултати за структурата на вота.

56% от мъжете в страната са гласували за Росен Плевнелиев, а 44% - за Ивайло Калфин. Във възрастовата група 18-30 години 62% от хората са подкрепили канидата на ГЕРБ, 38% - кандидата на БСП. Във възрастовата група 30-60 г. съотношението е 42% към 58%.

По градове в София 62 на сто от хората са подкрепили Плевнелиев, 38% - Калфин. В големите градове съотношението е сходно - 63 на 37 на сто. В малките градове 54% от хората са гласували за Плевнелиев, 46% - за Калфин. В селата кандидатът на ГЕРБ е подкрепен от 42%, а този на БСП - от 58% от хората.

Според образованието на гласоподавателите вотът е разделен по следния начин: 60% от висшистите са подкрепили Плевнелиев, 40% - Калфин. Гласовете на хората със средно образование се разделят в съотношение 56 към 44 на сто съответно за ГЕРБ и БСП. Сред хората с основно образование 33% са гласували за Плевнелиев, 67% - за Калфин.

По отношение на преливането на гласове, от "Алфа рисърч" обявиха, че 2% от хората, гласували за Калфин на първия тур, са преминали на страната на Плевнелиев. 3% от гласувалите за ГЕРБ са подкрепили Калфин на втория тур. Една трета от гласувалите на първия тур за Меглена Кунева, днес са участвали във вота. 48 от тях са подкрепили кандидата на ГЕРБ, 52 на сто - кандидата на БСП.

Избирателна активност

Според Централната избитателна активност (ЦИК) избирателната активност към 17:00 е била 40,44%.

Към 18:00 часа избирателната активност е била около 47% (по данни на "Алфа рисърч", представени в ефира на БНТ). Според социолозите активността е била по-силна в сутрешните и по-ранните часове на деня спрямо първия тур на изборите.

В някои от градовете, които избраха кмет на първия тур на изборите, избирателната активност е била сравнитено по-ниска (например в Кърджали). В други обаче тя се запазва на нивата от първия тур.

Избирателната активност в страната към 16:00 часа е била около 38,3% (по данни на агенция "Галъп", представени в ефира на bTV). Тя не се различава значително от активността на първия тур на изборите миналата седмица.

Визитка на новия президент

47-годишният Росен Плевнелиев е първият президент след промените от 1989 година, който не е участвал активно в политическия живот през последните две десетилетия и не е член на партия. Той ще смени на 23 януари 2012 година Георги Първанов. За първи път от 20 години ДПС няма заслуга за избора на президент. Това е втората новина за деня в политическия живот на България, коментира БГНЕС.

На 27 юли 2009 Плевнелиев застана начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на премиера Борисов. На 4 септември 2011 г. бе издигнат като кандидат-президент от ГЕРБ, след което подаде оставка като министър.

-------------------------

Резултатите от провелите се балотажи за кмет в 18 областни града може да видите тук.

Нашите репортери следяха за вас и първите коментари на политиците, влизащи в Международния пресцентър в НДК, както и пресконференциите на ГЕРБ и БСП, които бяха дадени по-късно тази вечер на същото място.


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...