Конгресът в САЩ не постигна споразумение за съкращаване на разходите

22.11.2011 | 09:09
по статията работи:
Анализатори допускат, че кредитният рейтинг на Съединените щати може да бъде понижен
Конгресът в САЩ не постигна споразумение за съкращаване на разходите

Двупартийната "суперкомисия" в американския Конгрес не постигна споразумение за намаляване на бюджетния дефицит на страната

"Суперкомисията" е съставена от шестима републиканци и шестима демократи. В неговата задача влизаше подготовка на компромисен план, който да позволи съкращаване на разходите с 1,2 трилиона долара през следващите 10 години. Демократите настояваха да е за сметка на повишаване на данъците на богатите американци, а републиканците искаха да се намалят разходите в социалната сфера.

Липсата на споразумение по пакета за увеличение на данъците и намаляване на разходите ще доведе до автоматично намаляване на разходите за отбрана и за много правителствени агенции от финансовата 2013 година.

Президентът Барак Обама заяви, че републиканците са основната пречка за компромиса: "Все още има твърде много републиканци, които отказват да се вслушат в гласа на разума. Те все още настояват за запазване на данъчните облекчения за 100 милиарда долара за 2-та процента най-богати американци. Правят го на всяка цена - дори това да означава дълбоко орязване на бюджета за образование, медицински изследвания и здравното осигуряване", каза президентът, предаде БНР.

Обама се зарече, че ще наложи вето на всеки опит в Конгреса да се попречи на бюджетните съкращения, които ще влязат автоматично в сила. Така или иначе ще има намаления на дефицита поне с 2,2 трилиона долара за десет години, каза президентът и прикани законодателите да удвоят усилията за постигане на съгласие по мерки за намаляване на дефицита.

Министърът на отбраната Лион Панета заяви, че автоматичните съкращения на разходите ще нанесат тежък удар на американската отбрана. Пентагонът изготвя план за съкращаване на разходите с 489 милиарда долара през следващите десет години, посочва Reuters.

Липсата на споразумение в "суперкомисията" за намаляване на бюджетните разходи с 1,2 трилиона долара ще доведе до орязване с 600 милиарда долара на бюджета за отбрана през следващите 10 години. "Ако Конгресът не предприеме нищо през следващата година, на министерството на отбраната ще бъдат наложени катастрофални автоматични съкращения, които ще нанесат тежък удар на отбраната на Съединените щати", заяви Панета в декларация. "Нашите въоръжени сили заслужават нещо по-добро, нашата страна настоява за нещо по-добро", добави той.

От своя страна, републиканците обвиниха демократите, че не са склонили на никакво намаление на дефицита без увеличаване на данъците с един трилион долара, което, според тях, ще "смачка" заетостта.

Анализатори допускат, че кредитният рейтинг на Съединените щати може да бъде понижен заради липсата на компромис по съкращенията на разходите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...