"Изключителна кражба" коства на Societe Generale 5 млрд. евро

24.01.2008 | 12:06
по статията работи: econ.bg
Банката има славата на една от стабилните blue-chip компании във Франция
"Изключителна кражба" коства на Societe Generale 5 млрд. евро

Френската Societe Generale е засегната от една от най-мащабните кражби във финансовата история, обяви ръководството на банката. 4,9 млрд. евро са били "източени" от един от трейдърите на банката, коментира Reuters. Банката се нуждае от 5,5 млрд. евро, за да стабилизира баланса си, засегнат от кражбата и от глобалния срив на фондовите пазари.

Ръководството на банката обяви, че Societe Generale Group очаква нетната печалба за 2007 година да бъде в диапазона 0,6-0,8 млрд. евро след отчитане на загубите, резултат на измамата и допълнителното отписване на активи от Американския ипотечен пазар и свързаните с тях гаранционни фондове. Групата възнамерява да изплати дивиденти за 2007 година в размер на 45% в съотвествие с приетия целеви коефициент на изплащане.

Като резулат на направената измама и с цел да засили капиталовата си база, Групата ще стартира увеличение на капитала си в размер на нужните 5,5 млрд. евро с преференциални права за записване, като емисията ще бъде напълно гарантирана от синдикат от първокласни инвестиционни банки.

Брокерът на Societe Generale, чието име не се споменава, ще бъде уволнен. Същата съдба ще има и неговият мениджър.

Банковите регулаторни органи във Франция вече обявиха, че не е необходимо да разследват ситуацията, след като банката ще направи усилия да нормализира баланса си. Френската Прокуратура отказа коментар по случая.

Очаква се по-късно днес изявление на френския финансов министър Кристин Лагард.

Societe Generale е основана през 1864 година и до този момент е една от най-стабилните blue-chip* компании във Франция.

*blue-chip компаниите са предприятия, чиято доходност на борсата надвишава средната. Инвеститорите считат вложенията в тези компании като сигурни


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...