2012 г.: Спад на инвестиционния пазар в Източна Европа

02.04.2013 | 11:20
по статията работи: Александър Димитров
Colliers International посочва Полша и Русия като големите победители в текущите икономически условия
2012 г.: Спад на инвестиционния пазар в Източна Европа

Общата стойност на всички сключени инвестиционни сделки през изминалата 2012 г. за Източна Европа възлиза на 7,7 милиарда евро. Това показва значителен спад в оборотите на пазара и те намаляват с цяла една трета спрямо предходната 2011 година, съобщава компанията за услуги в сферата на недвижимите имоти Colliers International. През 2011 година сделките са гравитирали около 12,2 милиарда евро.

Тези данни обаче не бива да се разглеждат спрямо номиналната им стойност, тъй като сключените през годината големи сделки изкривяват статистически пазарните тенденции на годишна база“, изтъква Деймиън Харингтън, който е Регионален директор на пазарни проучвания в корпорацията.

Той отдава успеха на 2011 г. на няколкото много големи сделки, възлизащи на стойност 2,3 милиарда евро. Те формират почти 20% от общия обем инвестиционни сделки за годината. Ако някоя от тях е излизала извън рамките на календарната година, то разликата между 2011 и 2012 г. би била осезаемо по-малка.

Важен фактор са и общо четири инвестиционни сделки в Москва, равняващи се на 2,2 милиарда евро. Те са планирани за приключване през 2012 г., но до края на януари 2013 г. така и не са отчетени като затворени. При финализиране на споразуменията в последното тримесечие на 2012 г., спадът в ефективността на пазара би бил едва 20% спрямо предходната 2011 г., се казва в анализа.

Пазарите, привличащи капитали, изтъкна Харингтън, предлагат комбинация от три фактора. Първо е наличието на ликвиден инвестиционен пазар, включително и предлагане на дългово финансиране при по-добри условия. Втори и трети фрагмент са наличието на силни ключови активни на разумна цена, както и положителен тренд на пазарите на имоти, а и на икономиката като цяло.

Големите победители в подобни условия са Русия и Полша. През изминалата 2012 г. те осъществяват над 80% от всички сделки в района. Очаква се тенденцията да продължи и през текущата 2013 година. Украйна също регистрира доста добър растеж на обема сключени инвестиционни сделки за последните пет години. Там обаче отчетените транзакции обхващат по-скоро малко на брой сделки, които са доминирани от споразумението за търговския център Ocean Plaza в Киев. Сделки с такъв мащаб не се случват всяка година обаче – особено имайки предвид прохождащия инвестиционен пазар в страната, смятат анализаторите.

Освен двата лидера, всички останали пазари отбелязват спад в активността си. В дългосрочен план обаче може да се очаква растеж.

Заключението на Colliers International е, че инвестиционният пазар в Източна Европа се представя на ниво през последните години, въпреки редицата негативни фактори. Сред тях са както и отслабения икономически растеж и спад при доверието на пазара, така и редица регулации, влияещи на оперативната производителност.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...