1136 софийски ферми не отговарят на европейските изисквания

07.04.2011 | 14:43
по статията работи:
В Софийска област най-много са фермите от ІІІ категория
1136 софийски ферми не отговарят на европейските изисквания

От общо 1171 ферми в Софийска област само 35 са категоризирани като І група. Фермите, които не отговарят на европейските изисквания са 1136. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Ботевград, на която експерти разясниха пред повече от 40 земеделски производители от Софийска област как и кога може да се кандидатства по мерките от Програмата за развитие на селските райони.

Животновъдите с ферми І категория за София област са 35 с общо 1748 броя животни. В региона са регистрирани и 19 ферми от ІІ категория с общо 687 крави. Най-много са фермите от ІІІ категория с 4 броя и с над 4 крави - 957 с общ брой на животните 7106. С повече от 10 животни са 160 ферми, информираха експерти.

Началник отдел „Животновъдство и генетични ресурси" от Министерство на земеделието и храните Виолета Кръстева призова земеделските стопани с ферми от втора и трета категория да бъдат по-активни и да се възползват от възможностите за кандидатстване по мерките от Програмата. Тези от тях, които вече са подали проекти и чакат за одобрение ще има гратисен период и няма да бъдат затворени.

Модернизирайки земеделските си стопанства, съгласно европейските изисквания, те ще могат да продават продукцията си на европейския пазар. В противен случай производството им трябва да остане за собствена консумация, допълни още тя.
Земеделските производители проявиха интерес към мярка 214 свързана с биологичното производство, както и към мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи", въпреки че в областта няма определени региони, които да са допустими за подпомагане.

Към момента по мярка 142 „Създаване на организации на производителите" за София област няма нито едно подадено заявление, заяви Николина Симеонова от областната служба за съвети в земеделието. Тя даде подробни разясения за начините за кандидастване по мярка 142 и обясни, че по нея може да се кандидатства през цялата година. Мярката има за цел да насърчи създаването на организации на производители в земеделския сектор, като се подпомогне производството и доставките на висококачествени продукти, отговарящи на европейските стандарти и на пазарните изисквания.

Следващата седмица ще се проведат срещи-дискусии със земеделците от регионите на София в хотел „Света София" и в град Пазарджик, съобщиха от МЗХ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....