1417 фирми са прекратили дейност за десетмесечието

04.12.2012 | 11:35
по статията работи: Петър Чернев
Най-много от затворилите фирми са съсредоточени в София. Броят на затворилите компании се е увеличил най-вече през последното тримесечие
1417 фирми са прекратили дейност за десетмесечието

1417 фирми са прекратили дейността си от началото на годината до октомври. Най-вероятната причина за това е кризата и влошената икономическа ситуация.

202 фирми от Пловдив са прекратили дейността си. С тази цифра градът под тепетата се нарежда на четвърто място сред големите градове. Това показват данните на архива на Националния осигурителен институт (НОИ). Най-голяма част от затворилите компании са съсредоточени в София - 509. Следващите места са заети съответно от Бургас със заличени 255 компании и дружества и Варна - 220.

128 предприемачи от Русе и още 103 от Стара Загора са подали документи, че прекратяват фирмената си дейност. Броят на затворилите компании се е увеличил най-вече през последните три месеца.

Освен фирмите, през деветте месеца на тази година са спрели работа и над 10 500 самоосигуряващи се. Най-вероятно това са хора със свободни професии като адвокати, журналисти, хора на изкуството и земеделци, коментира в. "Марица" в днешния си брой.

От началото на 2005 година досега пък близо 24 000 фирми са прекратили дейност.

Над  210 милиона лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели на работници и служители след проверки за периода от средата на 2009 година до  месец ноември 2012 г. Това стана ясно вчера от информацията на ИА "Главна инспекция по труда".

Снижаване броя на предприятията със забавено изплащане на трудови възнаграждения, макар и минимално, сочат данните от контролната дейност за периода от януари до ноември 2012 г. Само в  4% от проверените през 2012 г. предприятия е допуснато забавяне изплащането на заплати, докато през 2011 г. –  в 4,31%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...