2012 се очертава годината на електронното правителство

03.01.2012 | 13:05
по статията работи: Петър Чернев
Какви са амбициите на премиера Борисов за тази година. 3 млрд. лв. трябва да бъдат спестени през тази година от българския народ
2012 се очертава годината на електронното правителство
Снимка: Булфото

Сред амбициите на премиера Бойко Борисов за тази година са финансовата стабилност да продължи, от еврофондовете да бъдат усвоени 4-4.5 млрд. лв., през лятото да бъде пусната цялата Южна дъга на София, разширението на софийското метро да пуснато, а магистрала "Тракия" да бъде завършена до Петолъчката. Това стана ясно от думите на Борисов, който даде интервю за БНТ. Той допълни, че ако времето позволи, целият аутобан ще бъде завършен още през 2012 г.

В заключение по тази тема беше обяснено, че през предстоящата година ще бъдат пуснати обекти,"за които само мечтали през последните десетилетия". Сред останалите проекти, които трябва да станат достъпни за експлоатация, е и Дунав мост II.

"Ние сега строим повече, отколкото в годините, когато бях отчитани излишъци". Това коментира още премиерът. Той си пожела да остави кризата в изтеклата 2011 г.

2012 се очертава годината на електронното правителство. По този повод беше припомнено, че някои ведомства като АПИ, МВнР, МТИТС са се включили в системата. Електронна връзка вече съществува и между Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. В момента всичко се асемблира, стана ясно още от думите на премиера. Припомняме ви, че забавянето на електронното правителство коства поста на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов миналата година.

"Все едно, ако държавата е автомобил, какво са правили? От "Мерцедес" взимат двигател, после взимат от "Лада" купе, гуми от "Тойота" и накрая се получава едно нищо. Това са направили, но са похарчили много пари". По този начин премиерът охарактеризира свършеното до момента по отношение на възможността за размяна на документи по електронен път.

3 млрд. лв. трябва да бъдат спестени през тази година от българския народ. С тези пари трябва да бъдат платени немските мотриси "Дезиро", дълговете по АЕЦ "Белене" и проекти като "Водното огледало" в Кърджали.

Като пример за грешки, които са допускани преди, но премиерът не иска той и неговите министри да правят, бяха посочени проектите АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис". Що се отнася до атомната централа, Борисов припомни, че за нея са похарчени милиарди, а не се знае реално колко ще струва тя, липсват срокове и др. Той допълни, че ако се случи екокатастрофа край Бургас, отговорен ще бъде той, а не премиерът на Русия Владимир Путин. Като добър пример бяха посочени проектите "Набуко" и "Южен поток".

По отношение на проекта за Втора атомна беше обяснено, че ако се случи авария, щети ще бъдат покрити от България, а не от Русия или Германия. Премиерът коментира, че е било хубаво предишното правителство да е мислило, когато подписва, а не да прави това в пиано-бар, "на коляно". В такава атмосфера са били подписани контрактите за двата спорни проекта.

 


Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...