2013 г. е най-безопасната година за самолетите

17.01.2014 | 13:30
по статията работи: Мария Стоянова
Вижте коя е най-сигурната компания в света
2013 г. е най-безопасната година за самолетите

Пътуването със самолет все още е най-безопасният начин за придвижване. Това сочи и публикуваната днес информация, че 2013 г. е най-безопасната за въздухоплаването, пише „Блумбърг“.

В световен мащаб както броя на самолетните катастрофи, така и смъртните случаи са намалели. През 2013 г. са станали 5 големи инцидента с пътнически самолети и два други, включващи товарни въздушни средства.

Това са най-ниските стойности от 1996-а година насам. От тази година се събират данни за всякакъв тип злополуки, свързани със въздухоплаването. Според информация от центъра за събиране на данни за самолетни инциденти Air Safety Network повече катастрофи са ставали с по-малките авиокомпании.

Данните за 2013 г. показват, че са станали общо 16 инцидента, а 265 души са загинали. Тези цифри са далеч по-ниски от средните стойности през последните 10 години - 720 души.

Тенденциите в тази сфера обаче си остават същите. Безопасността на полетите никога не е била по-добра, като в развитите региони тя е на най-високо ниво. САЩ и Европа вдигат летвата по сигурност, докато Африка например изостава в това отношение. За миналата година броят на инцидентите на континента е бил няколко пъти повече, отколкото в останалия свят.

В определени региони винаги е имало пропуски в сигурността на полетите.Това се дължи най-вече на факта, че подобренията са свързани с големи инвестиции – нови и по-развити технологии, по-добро обучение за пилоти и др.

Най-безопасната авиокомпания в целия свят е австралийската Quantas Airways, която няма регистрирани фатални инциденти от 1951-а година насам.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...