2340 лв. са необходими за издръжката на четиричленно домакинство, изчисли КНСБ

22.05.2018 | 15:55
по статията работи: econ.bg
585 лева са необходими на човек на месец за нормален живот
2340 лв. са необходими за издръжката на четиричленно домакинство, изчисли КНСБ
Снимка: БГНЕС

Има слаб ръст на нарастване на издръжката на живота в България за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. Това обаче е в рамките на инфлацията, обясни в интервю за предаването "Преди всички" по БНР Виолета Иванова, експерт в Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

585 лева са необходими на човек на месец за нормален живот.  2340 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство, като с такъв доход разполагат около 26% от домакинствата в страната. Всички останали 83% не могат да достигнат до общия доход на едно лице, което да покрие издръжката на едно лице: "Това означава, че родителите в това домакинство трябва да получават нетно/брутно възнаграждение не по-ниско от 1170 лева, при условие, че единственият източник на доходи е работната заплата".

Иванова съобщи, че има нарастване на високодоходните групи и това се дължи на нарастване на работната заплата: "Ситуацията на пазара на труда е, че се търси висококвалифицирана работна ръка с по-високи работни заплати".

Ниско доходните групи също намаляват, но с по-ниски доходи.

Нараства броят на работещите на минимална заплата. Те са около 470 хиляди българи. Изследването обаче не обхваща групите, които се осигуряват на минимална работна заплата, но се взимат по-големи възнаграждения.

Експертът посочи, че броят на хората, който са под официланата линия на бедност за 2018 година, която е 321 лева, са около 1,8 млн., но намаляват спрямо същия период за миналата година.

При нехранителните стоки цените запазват същите нива. При хранителните стоки обаче е отчетен ръст около 0,9% спрямо предходното тримесечие: "Има нарастване на цените при плодовете и зеленчуците със сезонен характер. Нарастване на цените има и при цигарите и алкохола от началото на годината и при заведенията за обществено хранене. Леко нарастване от 0,7% се наблюдава от групата на хляб и зърнени храни, но в тази група има висок дял върху потреблението на бедните домакинства, следствие, на което всяка динамика нагоре води до поскъпване на живота на тези домакинства".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...