Забраниха отглеждането на ГМО*

18.03.2010 | 13:46
по статията работи:
Това не важи за генномодифицирани продукти, разрешени от ЕК за продажба. От 500 хил. лв. до 1 млн. лв. ще бъде глобата за нарушаване на забраната
Забраниха отглеждането на ГМО*

С пълно мнозинство парламентът забрани отглеждането на ГМО на територията на страната.

По предложение на Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" беше гласуван текст, според който се забранява отглеждането на ГМО и засаждане с научна цел в границите на "Натура 2000", на разстояние не по-малко от 30 километра от защитената зона, не по-близо от 10 километра от пчелини, 7 километра от полета с биологично земеделие и определените от закона отстояния.

Така на практика в България няма да могат да се отглеждат ГМО-та, но забраната не важи за генномодифицирани продукти, разрешени от Европейската комисия за продажба.

Прие се и предложението на СДС с глоба от 500 хил. лева до 1 млн. лева да бъде наказван всеки, който наруши забраната за освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в определените територии. Същата глоба ще бъде налагана и при нарушение на забраната за освобождаване при изпитания, отглеждане и пускане на пазара на генномодифицирани традиционни за България култури.

С гласуването на текста, който предложих, въпросът се решава, тъй като в член 80 се налага териториална забрана както за освобождаване в околната среда при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара, тоест пълна забрана се налага на определените територии, които са изброени. Ние разширихме териториите допълнително с пчелините, около които в радиус от 10 км не може да се оглежда ГМО и 7 км отстояние от биологично земеделие. Запазва се 30-километровата зона около защитените територии и от защитените зони по "Натура 2000" също. Член 79-ти остана така, както е. Той забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генетично модифицирани разновидности на тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци. Законът стана още по-строг и запушихме някои дупки, които имаше в досегашния текст на закона, за които говорихме, с което не се отслаби, а се засили защитата от ГМО на нашето традиционно производство и на биоразнообразието, заяви Лъчезар Тошев, предаде Dariknews.bg.

* Информацията е актуализирана към 16:30 часа.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...