НЕК губи 36,5 млн. лв. заради заема от "Париба"

10.04.2013 | 12:18
по статията работи: Петя Бързилска
Агенцията за държавна финансова инспекция е проверявала законосъобразността на сключването и изпълнението на договор за финансирането на АЕЦ "Белене"
НЕК губи 36,5 млн. лв. заради заема от "Париба"

На "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД са нанесени вреди за 36 557 605 лв. заради сделката, която е сключила с френската банка "БНП Париба" за АЕЦ "Белене". Сделката е била необоснована и рискова, показва проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция. Ведомството е извършило 126 финансови инспекции през първото тримесечие на годината.

Инспекцията е установила също така множество нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки в НЕК. Общият брой на установените нарушения в енергийната компания е 15.

Агенцията е проверявала законосъобразността на сключването и изпълнението на договор за финансирането на проекта за втората атомна централа в България с банка "БНП Париба". Заемът е на стойност 250 милиона евро.

"Националната електрическа компания няма да бъде обявена във фалит, тъй като е обществен доставчик", заяви преди дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. 

В началото на март пък бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е започнал процедура за получаване на кредит за НЕК в размер до 250 млн. евро за изплащане на заема на френската банка. Същевременно това трябва да стане до месец май тази година.

От друга страна през февруари тази година е приключила планираната проверка на "ЧЕЗ Разпределение България", която е установила 9 непроведени процедури за обществени поръчки за 507 269 лв. Същевременно Столична община е ощетена заради непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки с 3,7 млн. лв., пише iNews.bg.

В Агенцията по вписванията са установени вреди за близо 145 хил. лева. В администрацията на Народното събрание е проверена една обществена поръчка за 66 000 лева, при която не са установени нарушения. В Министерствата на финансите и правосъдитое също няма нарушения.

Извършени са и финансови инспекции в 8 спортни федерации, при които са констатирани общо 61 непроведени процедури за обществени поръчки за 6 107 224 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...